NEWSTRAP.GR

Συμφωνία Συνεργασίας ΠΓΔΜ με ΝΑΤΟ

E-mail Εκτύπωση PDF

Γράφει ο Παρατηρητής των Βαλκανίων

 Αξιοπρόσεκτη βοήθεια της Συμμαχίας προς τα Σκόπια αποτελεί η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας των Σκοπίων και του Οργανισμού στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες,

για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας στον τομέα της επεξεργασίας δεδομένων, διοίκησης, ελέγχου τηλεπικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης. Επισημαίνεται ότι η πΓΔΜ είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή που υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία με το ΝΑΤΟ, ενώ η χρονολογία της υπογραφής της δεν είναι τυχαία, καθώς  έχει δύο στόχους, την αποκλιμάκωση των διεθνοτικών εντάσεων μετά τη δολοφονία 5 σλαβομακεδόνων πλησίον των Σκοπίων το περασμένο Πάσχα και τη μείωση έντονων διεθνών πιέσεων για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στην οποία αντιτίθεται η Ελλάδα, εξαιτίας της εκκρεμότητας της ονομασίας, η οποία αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Για το θέμα σε δηλώσεις του ο π/θ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέβσκι, κατά την επίσκεψή του στην Βαρσοβία, ανέφερε ότι «οι χ-μ της Συμμαχίας πρέπει να ενθαρρύνουν πιο ισχυρά και πιο σοβαρά την Ελλάδα να εξεύρει τρόπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ονομασίας, το οποίο προκαλεί  αποκλεισμό της ΠΓΔΜ την τελευταία εικοσαετία».

Τα Σκόπια αναμένουν ότι  κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ομάδα χ-μ της Συμμαχίας, με επικεφαλής την φιλική Τουρκία, θα προωθήσει το θέμα της ένταξης των Σκοπίων, και μολονότι, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, δεν είναι πιθανή η ένταξή της, η σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για νέες διπλωματικές πιέσεις.

Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, διεμήνυσαν προς ριζοσπαστικές ομάδες στην περιοχή ότι δεν θα επιτρέψουν την αποσταθεροποίησή της, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ τείνουν να προκαλέσουν κλιμάκωση των εντάσεων όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε όλη την περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα ανέμενε ότι τα Δ. Βαλκάνια, μετά την απόκτηση καθεστώτος υποψηφιότητας προς ένταξη από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και ειδικά μετά από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, θα ακολουθήσουν την πορεία της σταθεροποίησης. Ωστόσο, η ενίσχυση της δύναμης της KFOR στο βόρειο Κόσσοβο με  άλλους 700 γερμανούς και αυστριακούς στρατιώτες και η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας μεταξύ πΓΔΜ και ΝΑΤΟ, αποτελούν προσπάθεια αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Drougos.gr

Add comment


Security code
Refresh