NEWSTRAP.GR

Καθημερινότητα

Ταξί or not ταξί;

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσουats

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τα ταξί! Με τις αλλαγές του, την απελευθέρωσή του, τους διαφωνούντες Υπουργούς του. Κατατίθεται τις προσεχείς μέρες σε δημόσιο διάλογο. Έπειτα, στη Βουλή. Τώρα εάν η Βουλή θα έχει κυβέρνηση να στηριχθεί...λεπτομέριες.

Το muppet show ξεκινά.
Ο Υπουργός Μάκης Βορίδης τονίζει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι όποιες παρατηρήσεις της τρόικας ήταν κυρίως τεχνικής φύσεως, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητά του.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης; Το καταψηφίζει στο ίδιο Συμβούλιο, καθώς πρόκειται για «θλιβερή εξαίρεση που προστατεύει τα στενά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας, μια θλιβερή εξαίρεση κοινωνικά άδικη και πολιτικά ανήθικη». Μάλιστα, αναφέρει ότι «για πρώτη φορά απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία». -Κι εμείς που νομίζαμε ότι δεν είναι ικανοί, ως κυβέρνηση, να πρωτοπορήσουν-.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό, υπάρχουν τέσσερα σημεία βάσει των οποίων "χωλαίνει" το νομοσχέδιο:

-Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την δημόσια περιουσία, όπως είναι οι άδειες επιβατηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης, ως ιδιωτική περιουσία του κατόχου, η οποία μεταβιβάζεται, κληρονομείται και δωρίζεται, άρα διατηρείται η "μαύρη" αγορά, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

-Με το εφεύρημα του αλγόριθμου, δεν δίνεται καμία νέα άδεια στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

-Κλείνει πριν κάν ανοίξει και η αγορά των ειδικής μίσθωσης οχημάτων (εννεαθέσιων τουριστικών προμισθωμένων).

-Οι έδρες των ταξί παραμένουν, πλην Αττικής, οι προ-Καποδίστρια Τοπικές κοινότητες και δεν λαμβάνεται υπόψη η νέα διοικητική δομή της χώρας.
 
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι με το νομοσχέδιο αυτό οι εταιρείες ταξί θα μπορούν να έχουν έως το 10% των αδειών, πχ στην Αττική, ενώ το νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί εκείνος, ως υπουργός Μεταφορών, προέβλεπε τη δυνατότητα για δέκα άδειες ανά εταιρεία.

Αλήθεια, στο ίδιο...ταξί δεν ήταν με τον κύριο Ρέππα; Γιατί κατέβηκε πρώτος;!

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η θέσπιση νέας κατηγορίας προμισθωμένων οχημάτων με 5-9 θέσεις και καθορίζεται μονή ταρίφα σε όλη την Αττική.

Για τον καθορισμό του αριθμού αδειών λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Άδειες θα μπορούν να κατέχουν φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες και η μεταβίβαση των αδειών θα φορολογείται.

Αναλυτικά οι τροποποιήσεις:

- Θεσπίζεται η κατηγορία ΕΔΧ Ειδικής Μίσθωσης χωρίς μετρητή, 5-9 θέσεων, τα οποία λειτουργούν μόνο με προμίσθωση (ραντεβού) και τα οποία απαγορεύεται να παραλαμβάνουν πελάτες από τον δρόμο.

- Για τον καθορισμό του αριθμού αδειών λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

- Τον αριθμό των αδειών καθορίζει ο περιφερειάρχης με απόφασή του κάθε δύο χρόνια και στηρίζεται σε ειδικό μαθηματικό τύπο. Ο συντελεστής είναι για την Αθήνα 2,5 (+1, -1 δηλαδή από 1,5 έως 3,5) και για την περιφέρεια 1,5 (+1, -1 δηλαδή από 0,50 έως 2,5).

- Ισχύουν οι έδρες των ταξί, όπως έως σήμερα.

- Η μονή ταρίφα αφορά πλέον όλο τον νομό Αττικής εκτός των νησιών του.

- Κτήση κυριότητας ΕΔΧ επιτρέπεται από κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο χωρίς αυτό να απαιτείται να έχει ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου.

- Ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά κάθε είδους ΕΔΧ, την κτήση ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου, τις υποχρεώσεις των οδηγών και πειθαρχικές διατάξεις.

Με τις γενικές αρχές του σχεδίου νόμου είναι σύμφωνη και η τρόικα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διευκρινίζοντας ότι οι παρατηρήσεις της τρόικας ήταν τεχνικής φύσεως και τυπικές.

Η τρόικα ζήτησε εξηγήσεις κυρίως για το θέμα της μεταβίβασης των αδειών, το ύψος του διοικητικού κόστους, αλλά και του ρόλου των περιφερειών στην εκτίμηση των αναγκών κάθε περιοχής (θεσπίζονται περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά κριτήρια).

Τεχνικές ή θλιβερές οι αλλαγές; Υποχρεωτικό ή ανήθικο το νομοσχέδιο; To be or not to be; Αν δεν μπορούν να αποφασίσουν ας τους προτείνει κάποιος τη βοήθεια του κοινού, εκλογές λέγεται!





Συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε Ελληνικό και Πειραιά

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσουsei

Τέσσερις συλλήψεις ήταν η λεία συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης. Τρεις Έλληνες κι ένας Αλβανός, αναμένει, σήμερα, ο εισαγγελέας Πειραιά. 

Η τετραμελής σπείρα κατηγορείται για διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης και ινδικής κάνναβης, στις περιοχές του Κορυδαλλού και του Ελληνικού.


Στη διάρκεια των ερευνών, κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης 92,8 γραμμαρίων, ακατέργαστης κάνναβης 134,8 γραμμαρίων και κοκαΐνης 5,3 γραμμαρίων.

Επίσης, κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.080 ευρώ. Τέσσερα κινητά τηλέφωνα. Τρεις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας. Δύο ΙΧ αυτοκίνητα.

Ρατσισμός: "Ευχαριστώ, δε θα πάρω"

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούratsσσου

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σήμερα. Καθιερωμένη από το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

 

Είμαστε κατά του ρατσισμού. Κατά των φυλετικών διακρίσεων. Κατά της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Δεν υπάρχει δημοκρατία με διακρίσεις. Επειδή μας αντιμετωπίζουν με διάκριση αυτό δε σημαίνει τίποτα. Δεν πρέπει απλά να σταματήσουμε να παριστάνουμε τον "καθρέφτη" τους. Πρέπει να τον σπάσουμε. Γραμμένο από ένα παιδί στην Αφρική:

Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
                                              Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
                                                Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
                                                 Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
                                             Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
                                               Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
                                              Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
                                              Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
                                               Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
                                               Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο;

Ο "Έλληνας ασθενής" η...συνέχεια

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσουell

Ο "Έλληνας ασθενής" ξαναχτυπά, καθώς ομολογουμένως-και στην κυριολεξία- σπάει "Τ"αμεία.

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Σύσσωμη η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά ΕΙΝΑΠ ξεκινά τις κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για απλήρωτες εφημερίες.

Σήμερα, από τη Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ , αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία των εν λόγω κινητοποιήσεων.

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ), όμως δε μένει με σταυρωμένα τα...πιεσόμετρα. Ζητά την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι,  προγραμματίζουν τετράωρη ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή. Παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11:30, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στην περιφέρεια προγραμματίζονται αντίστοιχες δράσεις στις υγειονομικές περιφέρειες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την Πέμπτη, έχουν αποφασίσει 5ωρη πανελλαδική στάση εργασίας 10π.μ.-3μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 11:30 π.μ. και πορεία διαμαρτίας προς τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Λ. Κηφισίας).

Το ίδιο σενάριο. Με το ίδιο soundtrack, ντυμένο με απλήρωτους, με άνεργους, με στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες. Οι ίδιοι ρόλοι.

Γιατί ξαναπαίζεται; "Να μωρέ, βρήκαμε καινούριους κομπάρσους για ασθενείς!"


 

Νέα αισχρή κλοπή: Περικοπές 10 ως 30% στο εφάπαξ

E-mail Εκτύπωση PDF

1aftoktonΕπιμέλεια Νάνσυ Καλαφάτη

 Με μισά λόγια απαντούν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο τι πρόκειται να γίνει με τα εφ άπαξ Δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL