NEWSTRAP.GR

Τέχνες

Βραβεία Λογοτεχνίας 2011

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για D38D5AB6C5F5254B3BAD7B07303A65CEτο 2011 δόθηκαν τη Δευτέρα στο Μουσείο Μπενάκη με την επιτροπή να απομένει συμβολικά το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, παρά το ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε βράβευση.

«Για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο το να είσαι "εναντίον" είναι καταστατική συνθήκη, αποτελεί το καθεστώς που ορίζει τον άνθρωπο του πνεύματος. Δεν απασχόλησε την επιτροπή λογοτεχνικών βραβείων αν ο Χριστιανόπουλος θα δεχόταν το μεγάλο βραβείο των γραμμάτων, αλλά αποκλειστικά και μόνο αν η πολιτεία όφειλε να τον τιμήσει με αυτό, και η επιτροπή έκρινε πως όφειλε να τον τιμήσει με αυτό», επισήμανε ο Δημήτρης Καργιώτης, μέλος της επιτροπής.

«Ο Ντίνος Χριστιάνοπουλος είναι μια φυσιογνωμία που χαρακτήρισε μια εποχή και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κεφάλαιο των γραμμάτων μας» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απένειμε ο ίδιος τα βραβεία και σημείωσε πως η σύνθεση των επιτροπών των βραβείων ανανεώθηκε ριζικά, «κάνοντας τες πιο πλουραλιστικές και στελεχώνοντας τες με τους κατάλληλους ανθρώπους».

«Πριν από δυο χρόνια μιλήσαμε πρώτη φορά για φιλαναγνωσία και χαίρομαι γιατί σήμερα πια τρέχει στο ΕΣΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που έχει γίνει ποτέ για τα ελληνικά σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να δουν εντελώς διαφορετικά το λογοτεχνικό βιβλίο. Επιπλέον, για πρώτη φορά η πολιτεία στήριξε με υποτροφίες λογοτέχνες που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και έδωσε το βήμα για να προβάλλουν τη δουλειά τους» σημείωσε ο κ. Γερουλανός πριν απονείμει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα εξ ημισείας, στον Μιχάλη Γεννάρη για το βιβλίο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το βιβλίο του «Φαγιούμ».

«Εύχομαι αυτό το παράτολμο μεταφραστικό πείραμα να μην ατυχήσει» ανέφερε στην κατάμεστη αίθουσα, στο δεύτερο όροφο του μουσείου Μπενάκη, ο Δημήτρης Μαρωνίτης για τη μετάφραση στο «Ιλιάς του Ομήρου», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά.

Οι βραβευθέντες

 • Βραβείο Μυθιστορήματος: Θωμάς Κοροβίνης για το «Γύρο του Θανάτου»
 • Βραβείο Διηγήματος- Νουβέλας: Χρήστος Οικονόμου για το «Κάτι θα γίνει, θα δεις»
 • Βραβείο Ποίησης: Γιώργος Μαρκόπουλος για τον «Κρυφό Κυνηγό»
 • Βραβείο Δοκιμίου Κριτικής: εξ ημισείας στη Γεωργία Γκότση για το βιβλίο της «Η Διεθνοποίησις της φαντασίας» και στη Βενετία Αποστολίδου για το «Τραύμα και Μνήμη».
 • Βραβείο Μαρτυρίας- Βιογραφίας- Χρονικού- Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Γιώργος Θεοχάρης για το «Δίστομο- 10 Ιουνίου 1944. Το ολοκαύτωμα».
 • Απόδοση έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα: Άρης Μπερλής για το συγγραφικό έργο «Βενετία» της Τζαν Μόρις.
 • Βραβείο Απόδοσης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα: εξ ημισείας ο Πίτερ Τζέφρις και η Κάρμεν Βιλέλα για μετάφραση του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Εμμανουήλ Ροΐδη, αντίστοιχα
 • Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Χρήστος Μπουλώτης
 • Βραβείο Εφηβικού- Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Μαρία Παπαγιάννη
 • Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Αντώνης Παπαθεοδούλου και Μυρτώ Δεληβοριά
 • Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά: Άλκηστη Χαλίκια.

tanea.gr

Ένα μήνυμα ελήφθη από την Παγκόσμια Ημέρα Χορού

E-mail Εκτύπωση PDF

Επιμέλεια: Έρρικα Ρούσσουxoros2

Παγκόσμια Ημέρα Χορού, χθες, και ένα μήνυμα συμβολικό και βαθύ εισέρχεται. Η μούσα του χορού, Τερψιχόρη, προσπαθεί να διεισδύσει στην ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου.

Η Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της Unesco, καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, το 1982, με έναυσμα την επέτειο της γέννησης του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου, Ζαν - Ζωρζ Νοβέρ, στις 29 Απριλίου του 1727.
    
Κάθε χρόνο, μία προσωπικότητα του χορού αναλαμβάνει να γράψει ένα μήνυμα, με στόχο την ανάδειξη του χορού ως μία μορφή τέχνης χωρίς πολιτικά, πολιτιστικά και εθνικά όρια και, μέσα από τη ρυθμική της γλώσσα, συνδέει όλους τους ανθρώπους.

Συγγραφέας του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού αυτής της χρονιάς είναι ο διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένος Bελγο - μαροκινός χορογράφος, Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, ο οποίος γράφει:

«Γιορτάστε την ατελείωτη χορογραφία της ζωής. Μέσα στον χρόνο, μέσα στους αιώνες, αυτό που διαρκεί είναι κυρίως η τέχνη. Η τέχνη μοιάζει να είναι όλα όσα αφήνει η ανθρωπότητα στους κληρονόμους της ή μέσα από τα κτίρια, ή τα βιβλία, ή τους πίνακες ζωγραφικής, ή τη μουσική, ή μέσα από την κίνηση, ή τον χορό. Υπό αυτήν την έννοια, βλέπω τον χορό ως το πιο σύγχρονο, το πιο ενημερωμένο μάθημα ιστορίας, καθώς βρίσκεται σε μια διαρκή σχέση με το πιο πρόσφατο παρελθόν του και μπορεί να συμβεί μόνο στο παρόν.

Πέραν αυτού, ο χορός, κατά κάποιον τρόπο, δεν αναγνωρίζει σύνορα, όπως κάνουν πολλές άλλες τέχνες. Ακόμα και όταν ορισμένα στυλ προσπαθούν να περιορίσουν τον εαυτό τους ή να εργαστούν μέσα σε ένα πλαίσιο, η κίνηση της ζωής, η χορογραφία της και η ανάγκη για ροή αναλαμβάνουν πολύ γρήγορα τα ηνία, επιτρέποντας σε ορισμένα στυλ να σμίξουν με άλλα. Οι άνθρωποι καθρεφτίζουν ο ένας τον άλλο συνεχώς, αλλά όταν χορεύουν, ίσως αυτό που καθρεφτίζουν περισσότερο είναι η στιγμή εκείνη της ειλικρίνειας.

Για μένα μια παράσταση χορού είναι μια γιορτή συνύπαρξης, ένας τρόπος να μοιραστούμε και να παραχωρήσουμε χώρο και χρόνο ο ένας στον άλλον. Δεν υπάρχει τίποτα ιδιωτικό σε αυτό. Μια παράσταση είναι μια εξαιρετικά κοινωνική εμπειρία. Όλοι μας μαζευόμαστε για αυτό το τελετουργικό, που είναι ο δεσμός μας με την παράσταση, ο δεσμός μας με το ίδιο παρόν.

Το 2012, εύχομαι σε όλους πολύ χορό. Όχι για να ξεχάσουμε όλα τα προβλήματα του 2011, αλλά αντιθέτως, για να τα αντιμετωπίσουμε δημιουργικά, να τα αποφύγουμε έντεχνα, χορεύοντας γύρω τους, για να βρούμε έναν τρόπο να συνδεθούμε ο ένας με τον άλλο και με τον κόσμο, να συνδεθούμε με τη ζωή ως μέρος της αέναης χορογραφίας της. Χορέψτε για να βρείτε την ειλικρίνεια και να τη μεταδώσετε, να την καθρεφτίσετε και να τη γιορτάσετε».
 

CATASTROIKA: Από εκείνους που μπορούν για εκείνους που θέλουν να δουν!

E-mail Εκτύπωση PDF

Επιμέλεια: Έρρικα Ρcatastroikaούσσου

Σήμερα, (ξανα)κλείνουμε την τηλεόραση! Γιατί;
Γιατί είναι σημαντικότερο να τους κλείνεις τα μάτια παρά να στα κλείνουν!

Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν εκατομμύρια θεατές στο Ίντερνετ και μεταδόθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα από την Ιαπωνία μέχρι τη Λατινική Αμερική, παρουσιάζουν, σήμερα στις 20:00 το βράδυ, τη νέα τους παραγωγή, με τίτλο CATASTROIKA στην ιστοσελίδα www.catastroika.com. Προκαλούν το κοινό, προσκαλώντας το, να ρίξει μια ματιά στην εναλλακτική ενημέρωση.

Δείτε το τρέιλερ εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=J-9QcqQsk1U

Ο Σλαβόι Ζίζεκ, η Ναόμι Κλάιν, ο Λούις Σεπούλβεδα, ο Κεν Λόουτς και ο Γκρεγκ Πάλαστ μιλούν για την πολιτική του μνημονίου, την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ακαδημαϊκοί όπως ο Ντάνι Ρόντρικ, ο Άλεξ Καλίνικος, ο Μπεν Φάιν, ο Κώστας Δουζίνας, ο Ντιν Μπέικερ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Σπύρος Μαρκέτος περιγράφουν άγνωστες πτυχές των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.   
 
Όπως και στο Debtocracy, βασικός παραγωγός της CATASTROIKA είναι οι θεατές που συνεισφέρουν οικονομικά αλλά και με ιδέες στη δημιουργία της. Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης. Αρχεία υψηλής ανάλυσης θα διατίθενται για δωρεάν προβολές σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κινηματογράφους αλλά και εκδηλώσεις.
 
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της CATASTROIKA υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Άρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, ενώ την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Λεωνίδας Βατικιώτης. Τη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ προσφέρει το συγκρότημα Active Member και ο Ερμής Γεωργιάδης, ενώ το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου. Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία Infowar Productions και ο Θάνος Τσάντας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.catastroika.com ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 6945161147

Το media pack του Catastroika βρίσκεται στη σελίδα httwww.catastroika.com/details.php?id=187&type=s

Debtocracy. Εφημερίδες του βεληνεκούς της Liberation, το χαρακτήρισαν ως το "Το ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε την Ελλάδα". Για τη Guardian αποτέλεσε
"Tο καλύτερο φιλμ μαρξιστικής οικονομικής ανάλυσης που έγινε ποτέ", ενώ η La Vanguardia, το ταύτισε με ταινίες όπως: Fahrenheit 911, An Inconvenient Truth, The Age of Stupid, Inside Job, τονίζοντας ότι "Εάν υπήρχε βραβείο για την ταχύτητα αντίδρασης και τον άμεσο αντίχτυπο, θα το κέρδιζε το Debtocracy".

CATASTROIKA. Στη λευκή της σελίδα, γράφεται η αναμονή. Η προσμονή ενός φιλμ με αξιόλογο παρελθόν.

Λίγες ώρες μένουν, ώσπου το μελάνι του μυαλού να ξεκινήσει σκέψεις. 

Συναυλία υποστήριξης στους "Γιατρούς του Κόσμου"

E-mail Εκτύπωση PDF
 
nNotaras mH ΕΡΤ, η «Τεχνόπολις» του Δ. Αθηναίων, οι Εncardia και το ΚΕΘΕΑ διοργανώνουν συναυλία, για την υποστήριξη των «Γιατρών του Κόσμου». Τρίτη 1/5 στις 20.30, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.
 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 24/4 οι συνδιοργανωτές της συναυλίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπης Ταγματάρχης τόνισε, ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα είναι πάντοτε παρούσα και θα στηρίζει ανάλογες δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσφέρουν άμεσες λύσεις σε σκληρά δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες.
Ο Πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» κ. Νικήτας Κανάκης ανέφερε, ότι η συναυλία αποτελεί μια σημαντική πράξη στήριξης του έργου της οργάνωσης, η οποία παρέχει πολύπλευρη βοήθεια, σε περισσότερα από 30.000 άτομα κάθε χρόνο, που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Νοταράς υπογράμμισε ότι οι δράσεις αλληλεγγύης ενδυναμώνουν τους δεσμούς των μελών της κοινωνίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, προσθέτοντας, ότι ανάλογες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν, με τον καλύτερο τρόπο τον κοινωνικό ρόλο ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.


Ο εκπρόσωπος της «Τεχνόπολης» κ. Μάριος Στρόφαλης, ανέφερε ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός των δραστήριων κοινωνικά φορέων, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες και πιο οργανωμένες δράσεις αλληλεγγύης, που θα προσφέρουν σημαντικές λύσεις στα προβλήματα, που δημιουργεί η κρίση και θα αναδείξουν το θετικό πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας.
Για τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η μουσική στο να φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, μίλησε ο κ. Κώστας Κωνσταντάτος από το συγκρότημα «Encardia», αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις «μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας».


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της συναυλίας κ. Γιώργος Πουλίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι οι Αθηναίοι θα στηρίξουν δια της παρουσίας τους τη σημαντική αυτή προσπάθεια.


Στη συναυλία θα συμπράξουν
1. το συγκρότημα Εncardia, που θα ερμηνεύσει τραγούδια της Ιταλικής Αντίστασης, των αρχών του 20ου αιώνα και νεότερα,
2. ο Ηλίας Λογοθέτης,
3. οι Ballo del mare στα βήματα της tarantella pizzica και
4. η Ομάδα Κρουστών του «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση».

Η εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Κώστας Αρβανίτης, θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ1, τον KOSMOS 93,6 και διαδικτυακά, μέσα από την υπηρεσία WebTV στο www.ert.gr.

Αντί εισιτηρίου, οι θεατές πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα κουτί αντιβίωση για ενήλικες ή παιδιά, ένα κουτί παυσίπονα ή ένα κουτί γάλα, υλικά που θα διατεθούν για τις ανάγκες των «Γιατρών του Κόσμου».

 

in.gr

37η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς

E-mail Εκτύπωση PDF

furfair«Το Εκθετήριο Δημοπρατήριο Γούνας Καστοριάς καλύφθηκε από 160 εκθέτες που προέρχονται από την Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Τουρκία, Αμερική, Καναδά κι αυτό δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την γούνα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Ηρακλής Καλλισθένης αναφερόμενος στην 37 Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 -7 Μαΐου.

Ο κ. Καλλισθένης δηλώνει σίγουρος για την επιτυχία της Έκθεσης ενώ επισημαίνει ότι μόνο από την Ρωσία εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα επισκεφτούν την Έκθεση περισσότεροι από 550 εμπορικοί επισκέπτες, από τους οποίους οι 230 θα επισκεφτούν την έκθεση με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις από τον Οργανωτή Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς. Η επισκεψιμότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με πέρσι.

Υπερκαλύφθηκε για μία ακόμη φορά ο διαθέσιμος εκθεσιακός χώρος 7.488 τ.μ. εμφανίζοντας και πάλι την ανάγκη για την ανέγερση νέου Εκθεσιακού Κέντρου - στόχο της Διοίκησης του Σ.Γ.Κ. - ώστε να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκθέτες που και πάλι βρέθηκαν σε λίστα αναμονής.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλλισθένης η γούνα αποτελεί για τη Δυτική Μακεδονία εθνικό πλούτο που δίνει δουλειές στην ακριτική περιοχή η οποία μαστίζεται από την ανεργία ενώ όπως είναι γνωστό φέρνει και συνάλλαγμα εκατομμυρίων ευρώ.

Υπολογίζεται ότι ο συνολικά ωφελούμενος από την γουνοποιία αριθμός ατόμων είναι δεκάδες χιλιάδες ενώ η Καστοριά είναι η τρίτη μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη σε εξαγωγές.

Πρόγραμμα 37ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - 4 ΜΑΪΟΥ 2012

Εγκαίνια: 9:00

Ώρες Λειτουργίας: 9:00 - 19:00

Gala στην Αίθουσα του “Black Diamond” – Περιοχή Χλόη

Ώρα προσέλευσης 19:30

Fashion Show : 20:00

Δείπνο : 21:00

Ελληνική ζωντανή μουσική : 22 : 00

ΣΑΒΒΑΤΟ - 5 ΜΑΪΟΥ 2012

Ώρες Λειτουργίας: 9:00 - 19:00

Ημερίδα για τη Μόδα : 15:00 με θέμα : “Who are you?” – Ομιλητής : Βασίλης Καρντάσης - Καθηγητής του Royal College of Art του Λονδίνου.

ΚΥΡΙΑΚΗ - 6 ΜΑΪΟΥ 2012

Ώρες Λειτουργίας: 9:00 - 19:00

ΔΕΥΤΕΡΑ - 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Ώρες Λειτουργίας: 9:00 - 19:00

Ημερίδα στα πλαίσια της «Εβδομάδας Γούνας» σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς :

19: 30 με θέμα : «Η Ιστορία της Γούνας».

www.kathimerini.gr

 

Ημέρα δωρεάν εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

E-mail Εκτύπωση PDF

Δωρεάν είναι σήμερα Τετάρτη η είσοδος σε δημόσια μουσεία καassets LARGE t 420 53581796 type12128ι αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων.

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και χώρων είναι «Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη. Η συμβολή των τοπικών κοινοτήτων».

Η UNESCO όρισε την 18η Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών το 1982, ανταποκρινόμενη σε πρόταση του (ICOMOS) Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών.

 

ethnos.gr

Έκθεση βιβλίου λογοτεχνών της Διασποράς, από το Σύλλογο Αθηναίων Νέας Υόρκης

E-mail Εκτύπωση PDF

Την πρώτη έκθεση βιβλίου Ελλήνων1c19b86d61a8f16cea436da6c8517c2c λογοτεχνών της Διασποράς παρουσιάζει το ερχόμενο Σάββατο, 21 Απριλίου, ο Σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης. Όπως αναφέρει η Greek News, ο σύλλογος συνεχίζει με την πρωτοβουλία του αυτή, μια αξιοσημείωτη παράδοση στη διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων πολιτιστικού, αλλά και εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Στην έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης», της κοινότητας του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, οι επισκέπτες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το έργο των πνευματικών ανθρώπων της Ομογένειας, που μάχονται με την πένα τους να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική γλώσσα και να διαιωνίσουν την ελληνική κληρονομιά. Ένα σημαντικό κομμάτι της έκθεσης θα είναι αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο.

Μεταξύ των συγγραφέων και ποιητών που θα συμμετάσχουν είναι οι: Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Ανδρέας, Κατερίνα Ανδριώτη, Ειρήνη Αρχολέκκα, Ανδρέας Γεωργίου, Σπύρος Δαρσινός, Νίκος Ζαβόλας, Θέη Ζερβάκη, Μιχάλης Ιγνατίου, Εμμανουήλ Καραβουσάνος, Βάνα Κοντομέρκου, Αικατερίνη Λιβάνη, Μαρία Μιχελή, Τάσος Μουζάκης, Δημήτρης Μουστάκης, Νίκος Μπασμπάνης, Ηλίας Νεοφώτιστος, Γαβριήλ Παναγιωσούλης, Αναστάσιος Παπαδονικολάκης, Ασπα Παπακωνσταντίνου – Τρυγώνη, Αγγελική Σταματοπούλου – Pederson, Γιώτα Στρατή, Μάκης Τζιλιάνος, Ιωάννα Τομπράκου και Ιουστίνη Φραγκούλη.

Στην έκθεση θα εκπροσωπηθούν επίσης οι εκδόσεις «Ψυχογιός», «Pella Publishing» «Greece in Print», ο Εκδοτικός Οίκος «Λιβάνη» και το Βιβλιοπωλείο του «Εθνικού Κήρυκα».

Συντονιστές της ολοήμερης εκδήλωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ακόμη παρουσιάσεις των λογοτεχνών και απαγγελίες αποσπασμάτων από τα έργα τους, καθώς και απονομές τιμητικών διπλωμάτων, θα είναι ο εκδότης της Greek News, Αποστόλης Ζουπανιώτης, η ηθοποιός και σκηνοθέτις, Μάρθα Τομπουλίδου και η Δρ. Κατερίνα Ανδριώτη.

Η Αρχιεπισκοπική Χορωδία Νέων υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κολέβα θα παρουσιάσει ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα, ενώ θα εμφανιστεί και η ταλαντούχα πιανίστα, Αθηνά Αδαμοπούλου.

«Οι λογοτέχνες έχουν προσφέρει τόσα πολλά και δεν τους έχει δοθεί το κατάλληλο βάθρο. Θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί και άλλοι στο μέλλον να μπορέσουν να αναδειχθούν κάποτε. Έχουμε μια τεράστια ποιοτική παραγωγή έργων στο χώρο της Ομογένειας, αλλά αυτό δε φαίνεται», δήλωσε στη Greek News ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, Πάνος Αδαμόπουλος. «Η αναγκαιότητα για πνευματική τροφή είναι έντονη, περισσότερο από ποτέ, ιδιαίτερα σήμερα που ο Ελληνισμός δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως», πρόσθεσε.

Χορηγός της έκθεσης είναι ο επιχειρηματίας Γιάννης Κατσιματίδης. Ένα από τα βιβλία που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, το μυθιστόρημα «Για την αγάπη των άλλων», της Ιουστίνης Φραγκούλη, αναφέρεται στη συγκινητική ιστορία της μητέρας του Δέσποινας Εμμανουηλίδη – Κατσιματίδη.

«Ελπίδα και προσδοκία μας είναι η συνέχιση παρόμοιων εκδηλώσεων στο μέλλον και όχι μόνο για τους λογοτέχνες, αλλά και για τους μουσικούς, για τους ζωγράφους, για τους ηθοποιούς», σημείωσε ο κ. Αδαμόπουλος, λέγοντας μάλιστα πως εξετάζεται ακόμα και η ιδέα της ίδρυσης μιας λέσχης βιβλίου- Book Club, «όπου όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις ιδέες τους γύρω από το βιβλίο.»

Για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του www.atheniansociety.com.

Δ.Ρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν ο Κώστας Τσόκλης συναντά τη Σπιναλόγκα

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Σπιναλόγκα, ο τραγικός τόπος εγκλεkostas-tsoklis-spinaloga-660ισμού των λεπρών από το 1903 μέχρι το 1957, μετατρέπεται φέτος το καλοκαίρι σε έργο σύγχρονης τέχνης διά χειρός Κώστα Τσόκλη, καθώς ο εικαστικός θα στήσει μια εκδήλωση με τίτλο «Εσύ ο τελευταίος λεπρός» που θα εγκαινιαστεί στις 2 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτώβρη 2012.

«Όπως στις αρχαίες τραγωδίες, όπου η μοίρα των ηρώων είναι πάντα ζοφερή και έρχεται η ομορφιά του Λόγου και οι αναπάντεχες λύσεις των πολύπλοκων σχέσεων και καταστάσεων να λυτρώσει τους ήρωες, αλλά και το θεατή, έτσι κι εδώ, φιλοδοξώ, πρώτα να ταυτίσω τον επισκέπτη με εκείνους που απομονωμένοι από την κοινωνία έβλεπαν το σώμα τους και τις ψυχές τους σιγά - σιγά να λιώνουν, και ύστερα να τον λυτρώσω μέσω της γοητείας της φύσης και της τέχνης, οδηγώντας τον τελικώς, στη συνειδητοποίησητης δικιάς του τύχης, του να μπορεί δηλαδή να απολαμβάνει τα δώρα της ζωής, της ελευθερίας, και της τέχνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσόκλης για το έργο.

«Πηγές έμπνευσής μου είναι το νησί, και τα ερείπια των κτισμάτων, η χωρίς ελπίδα επιθυμία φυγής, («Ο εισερχόμενος ας αποθέσει κάθε ελπίδα», ήταν γραμμένο στην είσοδο), η απελπισμένη ανάγκη επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, οι πολλές αυτοκτονίες, η φθορά, η έλλειψη κατόπτρων (για ευνόητους λόγους), ο έντονος ερωτισμός, ο θάνατος και οι γεννήσεις, η βρωμιά αλλά και η νοικοκυροσύνη, καθώς και το μικρεμπόριο που ασκούνταν πάνω στο νησί».

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Αγίου Νικολάου και το Δημοτικό «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» και τελεί υπό την αιγίδα της Eλληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Επιμελητές της εκδήλωσης είναι η Κατερίνα Κοσκινά ιστορικός τέχνης και ο Bruno Cora διευθυντής Μουσείων.

 

iefimerida.gr

Η Καμεράτα με όργανα εποχής στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση

E-mail Εκτύπωση PDF

Επιμέkameraλεια: Έρρικα Ρούσσου

Η παρισινή μουσική παράδοση του 18ου αιώνα συναντά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Υπό την μπαγκέτα του βραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, η Καμεράτα με κλασικά όργανα εποχής, δημιουργεί ένα σπάνιο διάλογο κλασικών έργων του 18ου αιώνα με έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, στις 22 Απριλίου 2012, στις 20.30, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Καμεράτα, σε μια σπουδαία παραγωγή, ενώνει το παρελθόν με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Σε μια μοναδική συνύπαρξη, η εξωστρεφής μπαρόκ μουσική μπαλέτου από όπερες που ανέβηκαν στο παραμυθένιο Παρίσι του 18ου αι., συνδιαλέγεται με τη μουσική τριών κορυφαίων Ελλήνων συνθετών. Ο Περικλής Κούκος, ο Γιώργος Κουμεντάκης -εκτενές πορταίτο του οποίου παρουσίασε φέτος  η Στέγη- και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γράφουν ειδικά για τα όργανα εποχής της Καμεράτα τρία έργα που θα παρουσιαστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Οι ιδιαιτερότητες των οργάνων εποχής, οι περιορισμοί τους και οι δυνατότητές τους είναι το κίνητρο για εξερεύνηση νέων ηχοχρωμάτων και νέων συνδυασμών.

Δεν είναι όμως μονό τα ηχοχρώματα που ορίζουν το «νέο», αλλά και η πολύτιμη γνώση του ύφους και των πρακτικών του παρελθόντος, που ανοίγουν στους μεν εκτελεστές νέους ορίζοντες ερμηνείας με συνδυασμό πολλών διαφορετικών στυλ, στους δε συνθέτες τη δυνατότητα εξερεύνησης ενός νέου ηχητικού πεδίου πέρα από τα συμβατικά πλέον σύγχρονα όργανα της «τυπικής» ορχήστρας. Μπορούμε άραγε να φανταστούμε ποια θα ήταν η αντίδραση του Λυλύ, του Ραμώ και του Γκλουκ αν άκουγαν μέσα από τα όργανα της εποχής τους μουσική γραμμένη στο μέλλον;


Την καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012, η Καμεράτα συνεχίζει τη στενή της συνεργασία με τη Στέγη. Στο νέο κύκλο «Συναντήσεις» που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το μουσικό σύνολο προχωράει ένα βήμα μπροστά φέροντας πρόσωπο με πρόσωπο τη σύγχρονη δημιουργία με αυτήν του παρελθόντος που έχει αντέξει στους αιώνες, έχει αγαπηθεί και ζει για πάντα ως «κλασική». Τα όργανα εποχής της Ορχήστρας γίνονται πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργία: Ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Περικλής Κούκος, ο Max Emanuel Cencic, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο John Corigliano μιλούν μέσα από τους αυθεντικούς ήχους της εποχής των θρυλικών συνθετών του 18ου και 19ου αιώνα. Ο αριστουργηματικός Προμηθέας του Μπετόβεν βρίσκει σύγχρονη έκφραση μέσα από τη χορογραφία της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας χορού Griffon.

Τι να περιμένει λοιπόν το κοινό αυτή τη δεύτερη χρονιά συνεργασίας της Στέγης με την Καμεράτα; Το στοιχείο της έκπληξης, το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε μια μουσική σκηνή υψηλών προδιαγραφών, συνεργασίες με κορυφαίους σολίστ της Ελλάδας και του εξωτερικού, διευρυμένο ρεπερτόριο αξιώσεων για τους πιο απαιτητικούς ακροατές.

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Παρατίθεται το πρόγραμμα:

Jean Baptiste Lully
Σουίτα μπαλέτου από την όπερα Phaeton [Φαέθων]

Περικλής Κούκος
Το παιχνίδι των σκιών (από την όπερα-μπαλέτο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας) *
Σολίστ: Νίκος Σπανός - κόντρα τενόρος

Jean Philippe Rameau
Σουίτα μπαλέτου από την όπερα Les Indes Galantes

Γιώργος Κουμεντάκης
Five more steps until you fall asleep
για ορχήστρα με όργανα εποχής *

Christoph Willibald Gluck
Σουίτα μπαλέτου από την όπερα Ιphigenie en Aulide [Ιφιγένεια εν Αυλίδι]

Δημήτρης Παπαδημητρίου
[αναμένεται η ανακοίνωση του έργου] *

* πρώτη παγκόσμια εκτέλεση

Την Κυριακή 22 Απριλίου, στην Κεντρική Σκηνή, από τις 10:30 έως τις 12:00, οι μαθητές έχουν να ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον μαέστρο και τους μουσικούς, να μάθουν για τα αριστουργηματικά έργα, να δουν από κοντά πώς γίνεται η πρόβα της ορχήστρας, να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα και –γιατί όχι;– να δοκιμάσουν να παίξουν με κάποια από αυτά. Η κλασική μουσική, με ένα πιο φιλικό πρόσωπο, γίνεται προσιτή στους μαθητές των σχολείων χαρίζοντάς τους μια σπάνια διαδραστική εμπειρία.

Απευθύνεται σε: Μαθητές Δημοτικού (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Τάξη), Γυμνασίου και Λυκείου

Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά μαθητή

Για κρατήσεις στην ανοιχτή γενική πρόβα είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).

Εισιτήρια: 15 - 18 - 28 € | Φοιτ. 10 - 15 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: "Εκπαιδεύοντας τη...ζωή"

E-mail Εκτύπωση PDF

Επιμέλεια: Έρρικα Ρούσσουmak

"Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας." Κάρολος Κουν


Το τρίτο κουδούνι χτυπά. Τα φώτα πλατείας χαμηλώνουν. Λίγοι ψίθυροι. Σιωπή.

Λίγο πριν ο ηθοποιός βγει στη σκηνή, μια μικρή λαχτάρα. Θεατές που αναμένουν το "άγνωστο" να πάρει σάρκα και οστά μπροστά τους.

Πολλοί έχουν μιλήσει για το θέατρο. Άλλοι τόσοι έχουν διαβάσει. Ακόμα περισσότεροι έχουν συνδράμει σε αυτό.

Σήμερα, όμως δε γιορτάζει κανείς και όλοι τους. Από το Μπρέχτ στον Ιονέσκο κι από τον Κουν στον Ίψεν. Από τον πιτσιρίκο που χειροκροτά για πρώτη φορά, ως την αιωνιότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου κλείνει σήμερα 50 χρόνια. Ο Τζόν Μάλκοβιτς πήρε το χρήσμα να την τιμήσει:

«Είναι τιμή μου που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Ουνέσκο μού ζήτησε να χαιρετίσω την 50η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα απευθυνθώ σύντομα στους συνάδελφους του θεάτρου, φίλους και συντρόφους. Μακάρι η δουλειά σας να είναι πειστική και αυθεντική. Μακάρι να είναι βαθιά, συγκινητική, στοχαστική και μοναδική.

Μακάρι να μας βοηθά να στοχαζόμαστε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι αυτός ο στοχασμός να είναι ευλογημένος με θάρρος, ειλικρίνεια, ανυποκρισία και χάρη. Μακάρι να είστε σε θέση να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες, τη λογοκρισία, τη φτώχεια και τον μηδενισμό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί από εσάς θα είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Μακάρι να είστε ευλογημένοι με ταλέντο και αυστηρότητα για να μας διδάξετε πώς χτυπά η καρδιά σε όλη την πολυπλοκότητά της και να έχετε την περιέργεια και την ταπεινότητα να το κάνετε έργο ζωής. Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς – γιατί μόνο οι καλύτεροι από εσάς, και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες και σύντομες στιγμές, – να καταφέρετε να διατυπώσετε το βασικότερο των ερωτημάτων: “Με ποιο τρόπο ζούμε;” Καλή τύχη!».

Συναίσθημα. Πόνος. Κλάμα. Γέλιο. Αγωνία.
Μια σκηνή με τόσες όψεις όσες κι η ίδια η ζωή.
Το μυστικό του θεάτρου;
"Είναι από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα"-παραλλάσοντας την "Τρικυμία" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ-.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL