NEWSTRAP.GR

Απόδημος Ελληνισμός

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Ορθόδοξο σχολείο στη Σιέρρα Λεόνε

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Τα εγκαίνια του πρώτου Ορθόδοξου σχολείου στη Σιέρρα Λεόνε, που αναγεννιέται μέσα από τα συντρίμμια του εμφύλιου πολέμου, τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'.

Ψήφισμα Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιταλίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ομογένεια της Ιταλίας καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και ανησυχεί για τα σημερινά αχαρακτήριστα συλλαλητήρια που συνέβαλαν στην ακύρωση της παρέλασης για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Παρέμβαση Δρας. Όλγας Σαραντοπούλου, Γραμματέως ΣΑΕ, στον Υπουργό Οικονομικών κ.Ευάγγελο Βενιζέλο ,για την φορολογία Ελλήνων εξωτερικού.

E-mail Εκτύπωση PDF

Εν όψει της ψήφισης του νέου φορολογικού πολυνομοσχεδίου την πέμπτη 20. Οκτωβρίου, η Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Δρ.Όλγα Σαραντοπούλου, ζήτησε με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο, την εξαίρεση από το καθεστώς φορολογίας για τους Ομογενείς μονίμους κατοίκους εξωτερικού.

WikiLeaks: Ανεύθυνοι χειρισµοί της κυβέρνησης εµπόδισαν τη µεταφορά του Λάλας στην Ελλάδα.

E-mail Εκτύπωση PDF

lalas.jpgΟι επικοινωνιακοί χειρισµοί του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα και η διαρροή µιας επιστολής στα ΜΜΕ για την ευαίσθητη υπόθεση του Σταυρου Λάλα τον Ιούνιο του 2006 προκάλεσαν, ανάµεσα σε άλλα, την αρνητική εισήγηση του Αµερικανού πρεσβευτή για τη µεταφορά του στην Ελλάδα, σύµφωνα µε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Ετσι, έπειτα από προηγούµενη αποτυχηµένη προσπάθεια ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη χώρα µας, ο Λάλας παρέµεινε άλλους 17 µήνες µακριά από τη γυναίκα του και τα παιδιά του, που ήδη τότε είχαν να τον συναντήσουν πάνω από 13 χρόνια. Όπως προκύπτει από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks, τον Μάιο του 2003 ο Λάλας αιτήθηκε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής τουστην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ελληνοαµερικανικής Σύµβασης Μεταφοράς Κρατουµένων.

«Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν από την ελληνική κυβέρνηση στοιχεία που να υποστηρίζουν το αίτηµα µεταφοράς του. Το FBI, ο εισαγγελέας και αξιωµατούχοι του τοµέα της αντικατασκοπίας αντιτάχθηκαν σθεναρά στο αίτηµα και απορρίφθηκε», αναφέρεται στο διπλωµατικό έγγραφο της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Μετά την απελευθέρωσή του στις 8 Ιουλίου 2005, ο Λάλας µεταφέρθηκε σε σπίτι στην περιοχή της Μασαχουσέτης και ασχολιόταν µε ξυλουργικές εργασίες, πάντα υπό επιτήρηση. Τον ίδιο µήνα η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανεπίσηµα πληροφορίες για τις συνθήκες τής «υπό επιτήρηση απελευθέρωσής» του. «Εκείνη την περίοδο το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του αµερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι θα εναντιωνόταν σε αίτηµα για να ταξιδέψει ο Λάλας στην Ελλάδα και θα "αντιτασσόταν πάρα πολύ" στη µετάθεση τηςποινής περιορισµού του στηνΕλλάδα στο πλαίσιο της Σύµβασης Μεταφοράς Κρατουµένων, σηµειώνοντας ότι το αδίκηµα είναι πολύ σοβαρό», έγραφαν οι Αµερικανοί.

Στις αρχές του 2006, το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο υπουργός κ. Αναστάσης Παπαληγούρας µελέτησε µε ιδιαίτερη ευαισθησία την υπόθεση του Σταύρου Λάλα και είναι διατεθειµένος να επιδείξει έµπρακτα το ενδιαφέρον του. Εφόσον ο κ. Λάλας απευθύνει ο ίδιος το σχετικό αίτηµά του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός προτίθεται να θέσει το θέµα στην αµερικανική πλευρά και να εξαντλήσει όλες τις υπάρχουσες νοµικές δυνατότητες στην προσπάθειά του να ξαναβρεθεί ο κ. Λάλας κοντά στην οικογένειά του το συντοµότερο δυνατόν». Τον Φεβρουάριο του 2006 ο Τζον Ζουέρλινγκ, συνήγορος του Λάλα, έστειλε στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικαστική απόφαση των ΗΠΑ και τα περιοριστικά µέτρα που επιβλήθηκαν στον Έλληνα κατάσκοπο µαζί µε το σχετικό αίτηµά του. Λίγους µήνες µετά ο Μιχάλης Κυπριανού,νοµικός εκπρόσωπος και εγκάρδιος φίλος του Λάλα, είπε στα Νέα: «Στο υπουργείο Δικαιοσύνης έλεγαν ότι δεν έλαβαν ποτέ τα έγγραφα από τον δικηγόρο του Σταύρου, κ.Ζουέρλινγκ, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει αποδεικτικό της παραλαβής τους. Μιλήσαµε στο τηλέφωνοµε τον κ. Δρίτσα, διευθυντή του γραφείου του υπουργού, και µου είπε "δεν έχουµε πάρει τίποτα ακόµα. Θα ψάξω στο υπουργείο να δω µήπως έχουν έρθει, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόµα στο γραφείο µου"». Ο Κυπριανού, που έχει αποβιώσει, υποστήριζε ότι ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού του τηλεφώνησε µετά και του είπε πως έχει ψάξει ολόκληρο το υπουργείο, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε κάτι. Ετσι, ο Κυπριανού ξαναέστειλε τα έγγραφα µε email και µε κούριερ για να είναι βέβαιος ότι αυτή τη φορά δεν θα χαθούν. Σε ρεπορτάζ των Νέων που δηµοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου 2006 το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ ο κ. Δρίτσας δήλωσε πως «δεν έχουµε κάποια τελική απάντηση – εν πρώτοις όµως δεν διαβλέπουµε κάποια δυνατότητα µεταφοράς του κρατουµένου. Αυτά µε µία επιφύλαξη, περιµένουµε την επίσηµη απάντηση των υπηρεσιών και του νοµικού µας συµβούλου». Την ίδια ώρα ο Λάλας, µέσω του νοµικού του εκπροσώπου Μιχάλη Κυπριανού, διαµήνυε ότι άλλη µία φορά η ελληνική κυβέρνηση τον έχει ξεχάσει. «Μέσα σε τρεις µήνες έχουµε στείλει τρεις φορές τα απαραίτητα έγγραφα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να κάνω το υπόλοιπο της ποινής µου στην Ελλάδα, αλλά δεν έχω λάβει ακόµα κάποια απάντηση. Το µόνο που θέλω είναι να βρεθώ στην οικογένειά µου», έλεγε ο Σταύρος Λάλας.

Στις 16 Ιουνίου 2006ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας έστειλε επιστολή στον οµόλογό του στις ΗΠΑ Αλµπέρτο Γκονζάλες, όπου αναφέρεται ότι από τη στιγµή που η σύζυγος και τα παιδιά του Λάλα είναι πλέον µόνιµοι κάτοικοι Ελλάδας, «είναι σηµαντικό για λόγους καθαρά ανθρωπιστικούς να του επιτραπεί να εκτίσει το υπόλοιπο της δευτερεύουσας ποινής του (σ.σ. κατ' οίκονπεριορισµός) στην Ελλάδα». Ο υπουργός σηµείωνε πως «οι ελληνικές δικαστικές αρχές και η ελληνική κυβέρνηση αναλαµβάνουν την υποχρέωση να τιµήσουν όλους τους όρους εποπτείας που έχουν επιβληθεί στον κ. Λάλα από το αµερικανικό περιφερειακό δικαστήριο της Ανατολικής Βιρτζίνια». Ακόµα τόνιζε ότι η µεταφορά του Λάλα στην Ελλάδα θα δηµιουργούσε θετικό κλίµα και θα βελτίωνε τις ήδη καλές σχέσεις µεταξύ του ελληνικού και του αµερικανικού τοµέα της δικαιοσύνης. Την ίδια ηµέρα ο Παπαληγούρας κοινοποίησε την επιστολήστον πρεσβευτή Ρις, επισηµαίνοντας ότι βασίζεται στην υποστήριξή του για την ικανοποίηση του αιτήµατος. Επίσης την ίδια ηµέρα, η είδηση για την επιστολή του υπουργού προς τον Γκονζάλες αναπαράχθηκε από τα ελληνικά µέσα ενηµέρωσης, ενώ και την εποµένη η επιστολή συνέχιζε να απασχολεί τον Τύπο.

Στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας που εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτµεντστις 20 Ιουνίου 2006, η εισήγηση του Τσαρλς Ρις για τοθέµα του Λάλα ανέφερε: «Η δηµοσιοποίηση της επιστολής στον Τύποπριν ακόµα παραδοθεί σε εµάς, δείχνει ότι αυτή προοριζόταν σε µεγάλο βαθµό για δηµόσια χρήση». Ο αµερικανός πρεσβευτής έκρινε ότι στην περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτηµατης ελληνικής κυβέρνησης «θα προκύψουν µικρά οφέλη για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ»και εισηγήθηκε να µην εκτίσει ο Λάλας το υπόλοιπο της υπό περιορισµό ποινής του στην Ελλάδα. «Ωστόσο, προτείνουµε στην απάντησή µας να εστιάσουµε στο γεγονός ότιοι όροι της επιτήρησης του κ. Λάλα ανήκουν στη σφαίρα ευθύνης της ανεξάρτητης δικαιοσύνης»,επισήµανε ο αµερικανός πρεσβευτής.

http://www.strategyreport.gr/?p=12078#more-12078

Λονδίνο: Εμείς, μόνοι μας, οι φοιτητές: 17%!

E-mail Εκτύπωση PDF

11metopo-17Την πρώτη χρονιά, μας αποκάλεσαν «πυροτέχνημα». Την δεύτερη, είπαν ότι ήταν σύμπτωση. Φέτος απλά προσπαθούν να απομακρυνθούν από το ηφαίστειο που εκρήγνυται. Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου είναι και επίσημα, πλέον, η τρίτη δύναμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα ποσοστά του να εκτινάσσονται σχεδόν στο 17% και να καταλαμβάνει δύο έδρες στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε πλήρη διζωνική σύμπνοια ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

E-mail Εκτύπωση PDF

Αν έμοιαζαν και στην προσωπική φυσιογνωμία, ίσως να μην τους ξεχωρίζαμε. Ο ηγέτης της «αντιπολίτευσης», Νίκος Αναστασιάδης, φρόντισε να μας θυμίσει ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη διζωνική σύμπνοια. Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο οίκημα «Διγενής» ανάφερε σαν άλλος Δημήτρης Χριστόφιας ότι «όσοι ονειρεύονται ή όσοι νομίζουν πως είναι όραμα το να λέμε ότι θέλουμε μιαν άλλη μορφή λύσης, θα πρέπει να αντιπροτείνουν και πώς αντιμετωπίζουμε τη διεθνή κοινότητα και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές συνέπειες μιας ανάλογης ενέργειας, που δεν θα έχει σαν βάση τους μέχρι σήμερα αγώνες όλων των κατά καιρούς Προέδρων».

Οι ''ωραίοι Έλληνες'' έξω από το Προεδρικό

E-mail Εκτύπωση PDF

11diadilosi-proedriko-jan2011-01thumb«Ωραίοι ως Έλληνες» και ανταποκρινόμενοι στο «κάλεσμα» του Προέδρου της Δημοκρατίας, περάσαμε το μήνυμα, πως ο λαός έχει απογοητευτεί και αγανακτήσει με την οπισθοδρομική πολιτική του Προέδρου Χριστόφια, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Οι ανεκπλήρωτες προεκλογικές δεσμεύσεις του και η «γενναιόδωρη» και «ευέλικτη» πολιτική του, είναι αυτά που ώθησαν ανθρώπους όλων των ηλικιών να βρεθούν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στις 04 Ιανουαρίου 2011, στην εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Εθνικής και Κοινωνικής Παρέμβασης».

University of Central Lancashire (Preston) Εκστρατεία Διαφώτισης ξένων συμφοιτητών μας

E-mail Εκτύπωση PDF

11vghjmΛονδίνο, 21 Νοεμβρίου 2010

Η διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος ήταν ανέκαθεν ένας από τους πιο βασικούς στόχους του Κινήματός μας. Και ποτέ δεν μείναμε στα λόγια. Αυτό το αποδείξαμε με την περσινή πρωτοβουλία μας, για αποστολή του βιβλίου-ντοκουμέντου «Αιματηρή Αλήθεια – Bloody Truth» στις βιβλιοθήκες των Βρετανικών Πανεπιστημίων.

Τριάντα-έξι χρόνια αναλλοίωτης ηττοπάθειας

E-mail Εκτύπωση PDF

Αν κάποιος επισκεφτεί την Κύπρο σήμερα και συνομιλήσει με τους ντόπιους, πολύ πιθανόν να μην καταλάβει ότι η μισή μας πατρίδα είναι κατεχόμενη. Οι φωτογραφίες του Ισαάκ και του Σολωμού στο Λήδρα Πάλλας έχουν ξεβάψει, τη θέση των χαροκαμένων μανάδων έχει πάρει ο σταθμός έλεγχου και το μόνο που ακούγεται είναι η μουσική από το παρακείμενο μπαράκι. Ο κόσμος συνεχίζει τον βαθύ λήθαργο στον οποίον έχει περιπέσει εδώ και καιρό.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL