NEWSTRAP.GR

Εκλογές στο Ιράν

E-mail Εκτύπωση PDF

 

 

 

 

 

 

 

 

Aνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν για τις βουλευiranτικές εκλογές που αναμένεται να αποτελέσουν ένα σοβαρό τεστ για τη δημοφιλία του θεοκρατικού καθεστώτος σε μία κρίσιμη περίοδο έντασης με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν τις πύλες τους στο

 

 

υς ψηφοφόρους στις 6.30 (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν στις 16.30. Στις εκλογές μετέχουν περίπου 3.400 υποψήφιοι και σε όλη τη χωρά έχουν στηθεί περίπου 47.000 κάλπες. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε δύο ή τρεις ημέρες.

Τις βουλευτικές εκλογές μποϊκοτάρουν τα κύρια κινήματα της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή καταστολή της οποίας -όπως καταγγέλλουν- υπήρξαν θύματα μετά την επανεκλογή του πρ

 

οέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ το 2009.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ το Ιράν δέχεται αυξανόμενη διεθνή πίεση για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμά του, το κύριο στοίχημα αυτών των εκλογών θα είναι για το καθεστώς να μπορέσει να επιδείξει μια υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Οι κύριοι ηγέτες και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή, η οποία εμφανίζεται ως απάντηση στις ισραηλινές στρατιωτικές απειλές και στις προσπάθειες των Δυτικών εδώ και δύο χρόνια να πιέσουν το Ιράν με σκληρές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις.

Με τη συμμετοχή του στις εκλογές ο λαός «θα δώσει ένα χαστούκι στις ηγεμονικές δυνάμεις» και «θα δείξει την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί στον εχθρό», ήταν το μήνυμα του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ κάλεσε σε κινητοποίηση για να «δώσουμε στη χώρα ένα ισχυρό κοινοβούλιο», ενώ ο υπουργός Αμυνας Αχμάντ Βαχιντί υποστήριξε πως «όσο υψηλότερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας».

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές κυμαίνεται παραδοσιακά από 50% ως 70% και στις τελευταίες εκλογές το 2008, διαμορφώθηκε στο 55,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

 

naftemporiki.gr

 

Add comment


Security code
Refresh