NEWSTRAP.GR

Ανοίγει ο χορός της μείωσης των χρεώσεων σε καθυστερημένα δάνεια στην Κύπρο

E-mail Εκτύπωση PDF

Πέτρα Αργυρού

 Ελπίδες ότι θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση των επιτοκίων, αφήνει η κίνηση δύο τραπεζών να μειώσουν τους τόκους υπερημερίας και το παρασκήνιο, το οποίο εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ τραπεζιτών και υπουργού Οικονομικών.

  • Σε μείωση των τόκων υπερημερίας προχώρησαν κάποιες εκ των τραπεζών

Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, είναι οι δύο τράπεζες, οι οποίες ανακοίνωσαν μειώσεις στους τόκους υπερημερίας, στις χρεώσεις, δηλαδή, που επιβάλλουν στις καθυστερημένες δόσεις δανείων. Αυτό, φαίνεται, ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για μείωση και των επιτοκίων.
 
Με όχημα τα μειωμένα επιτόκια ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να κινήσει τις ατμομηχανές της ανάπτυξης. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο Βάσος Σιαρλής έχει εντατικές επαφές με τους τραπεζίτες, στους οποίους φέρεται να τονίζει ότι νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δοκιμάζονται από τα υψηλά επιτόκια. Είναι πάντως, παραδεκτό ότι τα υψηλά επιτόκια υποδαυλίζουν και την ανάπτυξη. Είναι γι' αυτό το λόγο, που φαίνεται να υποδεικνύεται στις τράπεζες να συμβάλουν και οι ίδιες, δίδοντας ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 
Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών είναι η δεύτερη ανοικτή πληγή, την οποία καλείται να επουλώσει ο Βάσος Σιαρλής, καθώς στη δυνητική εκείνη περίπτωση, που θα χρειαστούν κρατική στήριξη θα ανοίξει νέος κύκλος για το δημοσιονομικό. Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, αναφέρουν, επίσης, Νικήτα ότι στο παρασκήνιο Βάσος Σιαρλής, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και τραπεζίτες είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Ελλάδα και το επιτελείο Παπαδήμου, ώστε να εξευρεθεί τρόπος να περιληφθούν τραπεζικοί οργανισμοί στο σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών με το επιχείρημα ότι η διοίκηση γινόταν από την Αθήνα.
 
Οι καιροί είναι χαλεποί και θα παραμείνουν, καθώς δεν αναμένεται σοβαρή ανάκαμψη της οικονομίας πριν από το 2015. Δειλή ανάπτυξη της τάξης του 0,5% εκτιμάται ότι θα υπάρξει το 2013. Σε υψηλά και πρωτόγνωρα επίπεδα είναι αυτή τη διετία και η ανεργία, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα σταθερότας, που θα υποβάλουμε τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες.

SigmaLive

Add comment


Security code
Refresh