NEWSTRAP.GR

Κύπρος:Σήμερα μαθαίνουμε τους «μνηστήρες» του Φυσικού Αερίου

E-mail Εκτύπωση PDF

 Ολοκληρώνεται σήμερα η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Β’ γύρο αδειοδότησης.

Στο γραφείο του Νεοκλή Συλικιώτη θα καταφθάσουν εκπρόσωποι των εταιρειών που διεκδικούν οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ για να καταθέσουν τους φακέλους με τις προτάσεις τους.

Ακολούθως ο Υπουργός Εμπορίου θα ανακοινώσει τον αριθμό και τα ονόματα των εταιριών που επέδειξαν ενδιαφέρον.

 Περισσότερες από 70 εταιρείες έχουν αγοράσει τα δεδομένα από τις γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες αποτυπώνουν σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες παραστάσεις, στις οποίες έχει χαρτογραφηθεί ο βυθός των κυπριακών θαλασσών.

 Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι ισχυρές οι ενδείξεις ότι και εταιρείες κολοσσοί θα ενδιαφερθούν για να διεξαγάγουν έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ειδικά μετά το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής γεώτρησης της Noble Energy, σύμφωνα με την οποία στο τεμάχιο «Αφροδίτη» υπάρχουν 5-7 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

 Αμέσως μετά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ο Υπουργός Εμπορίου θα συγκαλέσει σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τέσσερις Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων για να δώσει το πράσινο φως της αξιολόγησης των αιτήσεων.

 Σύμφωνα με το καθοδηγητικό έγγραφο για τον β’ γύρο αδειοδότησης, ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής θα πρέπει χωρίς κωλυσιεργία να παραδώσει στα μέλη της αντίτυπα των προτάσεων, ενώ εντός 30 ημερών, μέχρι δηλαδή τα μέσα του Ιουνίου, θα πρέπει να συγκαλέσει σύσκεψη για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

SigmaLive

Add comment


Security code
Refresh