NEWSTRAP.GR

Veto από Βουλγαρία για ένταξη στην ΕΕ της Σερβίας.

E-mail Εκτύπωση PDF

Γράφει ο Παρατηρητής των Βαλκανίων

Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Μαργκαρίτα Πόποβα, σε επίσκεψη της στην πόλη Μποσιλεγκράντ στην νοτιοανατολική Σερβία και κατά τη διάρκεια συνάντησής της με εκπροσώπους της βουλγαρικής μειονότητας στο τοπικό Βουλγαρικό Πολιτιστικό Κέντρο δήλωσε ότι «η Σερβία θα γίνει μέλος της ΕΕ, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί έως ότου δεν διευθετηθούν οι εκκρεμότητες της βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα»,

αφού «η Σόφια θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που χρειαστεί να εξασφαλίσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της βουλγαρικής κοινότητας στη Σερβία».

Υπενθυμίζεται ότι η κα Πόποβα, από αναλήψεως των καθηκόντων της τον Ιανουάριο, έχει μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη εδραίωσης μια νέας πολιτικής έναντι των Βούλγαρων της διασποράς, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, ΠΓΔΜ, Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Υποχώρηση Κεμαλισμού στην Τουρκία

Στρέφουν την πλάτη στον Ατατούρκ, ο θεματοφύλακας της κεμαλικής ιδεολογικής παρακαταθήκης είναι ο στρατός, ο οποίος έπειτα από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από το κόμμα του Ερντογάν έχει απολέσει σημαντικό μέρος της επιρροής του, όπως κατέδειξαν οι δίκες εις βάρος εμβληματικών προσωπικοτήτων των τουρκικών ΕΔ (Εβρέν και Σαχίνκαγια). Τον έλεγχο του στρατού από την πολιτική εξουσία έχει ζητήσει και η ΕΕ, ωστόσο, η συνολική υποχώρηση του κεμαλισμού στην τουρκική κοινωνία συνοδεύεται από ενίσχυση των θέσεων των ισλαμιστών, οι οποίοι διεισδύουν σε ευαίσθητούς τομείς, όπως αυτός της παιδείας. Σημειώνεται η υιοθέτηση νόμων που λειτουργούν υπέρ της επέκτασης της ισλαμικής θρησκευτικής εκπαίδευσης, με τη μείωση της κατώτατης ηλικίας για ένταξη σε ισλαμικές θρησκευτικές σχολές. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν ήδη 300.000 μαθητές ιερατικών σχολών, ενώ καταγράφεται μια στροφή της νεολαίας προς το οθωμανικό αυτοκρατορικό παρελθόν και συρρίκνωση  της δημοφιλίας Ατατούρκ στο 4% μεταξύ των νέων.

Η ΕΕ Ζητά Επίλυση του ΚΟΣΟΒΟΥ πριν τnν Ένταξη της Σερβίας

«Οι Βρυξέλλες δεν ζητούν από τη Σερβία να παραιτηθεί από τα εδάφη της, ούτε επιδιώκουν να επιβάλλουν κάποια λύση για το θέμα του Κοσσόβου, ούτε όμως μπορούν να αγνοήσουν του θέμα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Βινσάν Ντεζέρ σε συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό Nin σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης για την υποψηφιότητα της Σερβίας στην ΕΕ.

Ο κ. Ντεζέρ επανέλαβε ότι μεταξύ των πιο σοβαρών θεμάτων στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ είναι η διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσόβου μέσω του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινα. Οι Βρυξέλλες, επισήμανε ο κ. Ντεζέρ, δεν μπορούν απλά να αγνοήσουν το ζήτημα του Κοσσόβου, ή να το «παγώσουν» ή να προσποιηθούν ότι δεν υφίσταται. «Το ζήτημα προϋπήρχε και δεν το επινόησε η ΕΕ» παρατήρησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η επίλυσή του πρέπει να προηγηθεί της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Drougos.gr

Add comment


Security code
Refresh