NEWSTRAP.GR

Τι γίνεται στο Μπαχρέιν ;

E-mail Εκτύπωση PDF

1saydui clintonΠου να ' ναι τώρα η ξετσίπωτη* !!

Γράφει : ο Απολιτικός

 

 

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν την Παρασκευή (5-4-12) στην πρωτεύουσα Μανάμα του Μπαχρέιν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Abdulhadi al-Khawaja, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Το καθεστώς, υπό αυξανόμενη διεθνή πίεση για το θέμα, έχει υποσχεθεί να επανεξετάσει την υπόθεσή του, ενώ το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μελετά επί του παρόντος μια έκκληση για τη μεταφορά του στη Δανία, χωρίς βέβαια να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της απόφασης του.

Ο Abdulhadi al-Khawaja, μαζί με επτά άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, συνελήφθη το περασμένο έτος και καταδικάστηκε σε ισόβια με την κατηγορία “των εγκλημάτων κατά του καθεστώτος”. Πριν από δύο μήνες ξεκίνησε απεργία πείνας, που κατέβασε χιλιάδες άτομα στους δρόμους, και έφερε ξανά το Μπαχρέιν στο φως της δημοσιότητας.

Την Παρασκευή, καθώς χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον ακτιβιστή, οι δυνάμεις ασφαλείας του χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, αντλίες νερού και χειροβομβίδες ζάλης, για να διαλύσουν το πλήθος.

Η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Al Khalifa, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, άρχισε πριν από 14 μήνες περίπου, και από τότε όλες οι διαμαρτυρίες έχουν αντιμετωπίσει τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια της αντι-καθεστωτικών διαδηλώσεων από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Στο video που ακολουθεί, μπορεί να διαπιστώσει κανείς τη λυσσαλέα επίθεση των δυνάμεων καταστολής και τη μαχητικότητα των κατοίκων του Μπαχρέιν.

Η “σιγή ιχθύος” των Μέσων Ενημέρωσης και ειδικότερα του πολυσυζητημένου τηλεοπτικού καναλιού Al Jazeera είναι χαρακτηριστική.

Ακόμη πιο προκλητική είναι η στάση των ΗΠΑ και των Δυτικοευρωπαϊκών χωρών, που ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη Λιβύη, στη Συρία κ.λ.π. παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, μονοπωλώντας το ρόλο του θεματοφύλακα “των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, στη συγκεκριμένη περίπτωση, “ποιούν την νήσσαν”.

(*) http://newstrap.gr/m-kosmos/me-eu/12642-2012-04-01-13-39-31.html

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Add comment


Security code
Refresh