NEWSTRAP.GR

Ψάχνοντας απελπισμένα για πετρέλαιο

E-mail Εκτύπωση PDF
 

petrelΓράφει : ο Aπολιτικός

«Ελπίζω να μην είχαμε διαλέξει τη Λιβύη για να προμηθευόμαστε πετρέλαιο, μετά το embargo, που κάναμε στο Ιράν, μιας και είμαστε χώρα ισχυρή και με α...*»

Από τον ξένο τύπο (τη Corriere della Sera και τη Wall Street Journal) πληροφορούμαστε, ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του “γενικού εισαγγελέα” της χώρας Abdelmajeed Saad, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, σχετικά με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν με ξένες εταιρείες πετρελαίου τα τελευταία χρόνια κανταφικής εποχής.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε κατηγορίες διαφθοράς των Λίβυων αξιωματούχων μεταξύ 2008 και 2011.

Οι εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι οι: ιταλική Eni και η γαλλική Total, δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας.

Η έρευνα έρχεται στο προσκήνιο μια εβδομάδα αφότου η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), με την επωνυμία ο "χωροφύλακας του χρήματος", ξεκίνησε μια παρόμοια διαδικασία.

Τυχαίο ; Δεν νομίζω.

Στην περίπτωση που βγει καταδικαστική απόφαση, θα επιβληθούν βαριά πρόστιμα στις εταιρείες, ενώ οι συμβάσεις τους με τη νέα κυβέρνηση θα μπορούσαν να ακυρωθούν.

Η Wall Street Journal, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η έρευνα «βάζει φρένο στις φιλοδοξίες των εταιρειών αυτών να επεκτείνουν την παρουσία τους σε μια χώρα η οποία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική.»

Η ΕΝΙ, ιδίως, η οποία ήταν η πλέον δραστηριοποιημένη εταιρεία πετρελαίου στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της “βασιλείας” του Μουαμάρ Καντάφι, ανέκτησε γρήγορα την ηγετική της θέση μετά την αλλαγή καθεστώτος, αποκτώντας περίπου το 14% της τρέχουσας παραγωγής. Ο ιταλικός γίγαντας σχεδιάζει να διπλασιάσει την ικανότητά της σε 10 χρόνια, επενδύοντας περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια (22,9 δισεκατομμύρια ευρώ).

Μετά λοιπόν το ξήλωμα του Μπερλουσκόνι, η Ιταλία «τιμωρείται» με αποκλεισμό από το φαγοπότι, για τη στάση που τήρησε στις πρόσφατες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως «ρίχτηκε» ο Σαρκοζύ από τη μοιρασιά, αφού το παλικάρι έπαιξε ηγετικό ρόλο στην «απελευθέρωση του λιβυκού λαού».

Μήπως τον κρατάνε στο χέρι, επειδή υπήρχαν «φήμες», ότι ο Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές ;

Και επιπλέον τι μπορεί να σημαίνει άραγε αυτή η εξέλιξη για τις σημερινές προεδρικές εκλογές ;

Μήπως προδικάζει κάποιο αποτέλεσμα, που οι Γάλλοι και εμείς δεν ξέρουμε, αλλά έχουν προδικάσει οι αμερικανοί ;

(*) αρχές




Add comment


Security code
Refresh