NEWSTRAP.GR

Στους δρόμους και πάλι οι Ισπανοί

E-mail Εκτύπωση PDF

ispania-apergiaΣτους δρόμους βγήκαν και πάλι οι Ισπανοί εναντίον των σκληρών μέτρων λιτότητας που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση Ραχόι για τον περιορισμό της κρίσης χρέους. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έκλεισαν για αρκετό χρονικό διάστημα κεντρικά σημεία της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Βαλένθια και άλλων 45 πόλεων, παρά τον βροχερό καιρό. Με τη χώρα να έχει μπει και πάλι σε τροχιά ύφεσης και την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 25%, η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα περικοπών ύψους 27 δισ. ευρώ, ενώ σκοπεύει να μειώσει κατά επιπλέον 10 δισ. ευρώ τα έξοδα στους τομείς της υγείας και της παιδείας, που ελέγχονται από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της χώρας.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις είχαν σαν βασικό σύνθημα «Ραχόι μη τα βάζεις με την υγεία και την παιδεία», ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζονται για μεγάλες κινητοποιήσεις και το επόμενο διάστημα, με σκοπό να πείσουν τους ηγέτες ότι δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στις περικοπές για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι περικοπές στην υγεία και την παιδεία θα αυξήσουν το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και θα αυξήσουν τις ώρες εργασίας των δασκάλων, καθώς και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

Παρότι το αξιόχρεο της Ισπανίας πριν από τρεις ημέρες υποβαθμίστηκε κατά 2 βαθμίδες σε BBB+ από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard &Poor's και οι προβλέψεις για το μέλλον της ισπανικής οικονομίας δεν είναι και οι καλύτερες, η χθεσινή κινητοποίηση είχε λιγότερο κόσμο από τη γενική απεργία της 29ης Μαρτίου.

Συλλήψεις
Σημειώνεται ότι για τα επεισόδια πριν από έναν μήνα έγιναν αρκετές συλλήψεις μέσα στον Απρίλιο, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η γενική γραμματέας της CGT Λάουρα Γκόμεθ.

Τα ισπανικά συνδικάτα, πάντως, καλούν αύριο σε κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά, στις κινητοποιήσεις στη Βαρκελώνη ενάντια στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα γίνει στην πόλη μέσα σε αυτήν την εβδομάδα και στις πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες πορείες που έχουν προγραμματιστεί για τις 12 και 15 Μαΐου.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του χθες ανέφερε: «Προσπαθούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση και θα το κάνουμε, όμως θα είναι επώδυνο για τον λαό. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να εφαρμόσουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που είναι θετικές και περισσότερο αναγκαίες από ποτέ».

ethnos.gr (ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)

Add comment


Security code
Refresh