NEWSTRAP.GR

Ολάντ: Στις αυξήσεις λέει… «ναι»

E-mail Εκτύπωση PDF

olantΕπιμέλεια: Μαρία Χάλαρη

Κάθετα αρνητικός και έτοιμος να αντιδράσει στα σχέδια των εταιρειών που σκέφτονται να προχωρήσουν σε απολύσεις μετά τις εκλογές, είναι ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών είπε ότι γνωρίζει, μέσω των γαλλικών συνδικάτων, τα σχέδια των εταιρειών για περικοπές μετά το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Νικολά Σαρκοζί, την ίδια ώρα, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποφευχθεί το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανιών.

 «Τα συνδικάτα το γνωρίζουν αυτό. Αναμένονται αποφάσεις που έχουν ήδη αναβληθεί. Δεν θα είναι η νίκη μας που θα πυροδοτήσει τα σχέδια για απολύσεις μετά την 6η Μαΐου», τόνισε στην εφημερίδα Le Parisien.

Μηνύματα, όμως, έστειλε και στους ίδιους τους επιχειρηματίες, ξεκαθαρίζοντας τους πως δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος.

«Πρέπει να πούμε σε αυτές τις εταιρείες ότι δεν θα το δεχτούμε αυτό χωρίς να αντιδράσουμε».

Η επιθυμία μεγάλων εταιρειών να μειώσουν το προσωπικό τους θα πρέπει, ωστόσο, να ακολουθήσει και τον δρόμο του νόμου, αφού πρώτα οφείλει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο με τα συνδικάτα αλλά και την νέα κυβέρνηση.

Το εν λόγω σχέδιο θα περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση ή την μετακίνηση ορισμένων υπαλλήλων. Αν οι αρχές δεν εγκρίνουν το σχέδιο, τότε οι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν σε εργατικό δικαστήριο και να διεκδικήσουν τις ανάλογες αποζημιώσεις.

Στόχος του Ολάντ είναι να αυξήσει τον κατώτερο μισθό, που σημειωτέον είναι ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα να αυξήσει τους φόρους των μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των τραπεζών. Επιπρόσθετα, όποιου πολίτη το εισόδημα ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ στο 75% θα φορολογείται επιπλέον.

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση σε ευρωπαϊκό, κυρίως επίπεδο, δεν θα τον αφήσει να «αυγατίσει» για τα καλά τις τσέπες των Γάλλων. «Το μέγεθος της αύξησης θα πρέπει να είναι μικρό δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, ειδικά για πολλές μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής.

Ο ίδιος, μάλιστα, φαίνεται να ξέρει καλά ποιες πόρτες χτυπά προεκλογικά και αυτές δεν είναι άλλες από τις πληγείσες: «Ως υποψήφιος και ως πρόεδρος απευθύνομαι στους ψηφοφόρους εκείνους που αισθάνονται ότι έχουν πληγεί, που έχουν υποφέρει πολύ εξαιτίας της κρίσης».

Add comment


Security code
Refresh