NEWSTRAP.GR

Τιμώντας το Μίμη Πλέσσα

E-mail Εκτύπωση PDF

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πmimλαίσιο της σειράς «Ελληνικό Τραγούδι, παρουσιάζει μία συναυλία - αφιέρωμα στο συνθετικό έργο του Μίμη Πλέσσα, την Τρίτη 24 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Ο Μίμης Πλέσσας - συμπράττοντας επί σκηνής με τους καταξιωμένους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μελίνα Ασλανίδου, Ρίτα Αντωνοπούλου και Σπύρο Κλείσσα, υπό τη συνοδεία της χορωδίας «Εν Φωναίς» και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη- θα μας θυμίσει με δικές του ενορχηστρώσεις τραγούδια που έχουν συγκινήσει γενιές Ελλήνων, στα 50 και πλέον χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Τα τραγούδια

Στο πρόγραμμα της συναυλίας, την πρώτη θέση κατέχουν τραγούδια του συνθέτη από τον περίφημο Κύκλο τραγουδιών του 1969, «Ο Δρόμος», ο οποίος είναι ο πρώτος ελληνικός δίσκος που έγινε χρυσός, καθώς και τραγούδια από τον Κύκλο «Μίλα μου για τη λευτεριά» που είχαν απαγορευτεί από τη χούντα των συνταγματαρχών, όλα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Η ιστορία αυτών των τραγουδιών ξεκίνησε ένα βράδυ, στο σπίτι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, όταν ο Μίμης Πλέσσας είδε τυχαία πάνω στο τραπέζι κάποια σκόρπια χειρόγραφά του στιχουργού. «Νιώθοντας ανείπωτη τρυφεράδα καθώς τα διάβαζα, αφού περιγράφανε τα εφηβικά μου χρόνια, τα χρόνια μέσα στην Κατοχή», όπως ο ίδιος διηγείται, ζήτησε από τον σπουδαίο στιχουργό να του τα δώσει, για να τα μελοποιήσει. Ο συνθέτης έγραψε τη μουσική τους μέσα σε δύο μέρες και τα τραγούδια αυτά, με βασικούς ερμηνευτές τον Γιάννη Πουλόπουλο, τη Ρένα Κουμιώτη και την Πόπη Αστεριάδη, ηχογραφήθηκαν μέσα σε 10 ώρες.

Ο συνθέτης

O Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα μαθητικά του χρόνια υπήρξε πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Σε ηλικία 27 ετών τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Minnesota, ενώ από το 1952, άρχισε να ασχολείται με τη σύνθεση, στην οποία διακρίθηκε πολλές φορές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνεργάστηκε με πασίγνωστους τραγουδιστές της εποχής και συνδέθηκε με τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου, αναδεικνύοντας μέσα από τα τραγούδια του κορυφαίους ερμηνευτές, όπως τη Νάνα Μούσχουρη, τη Μαρινέλλα, τη Τζένη Βάνου, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και άλλους. Μάλιστα, οι λαϊκές μουσικές που έγραψε για τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή είναι αυτές που χρόνια τώρα μαγεύουν περισσότερο όλους εκείνους που ονειρεύονται, ερωτεύονται και γλεντούν με την ψυχή τους.

Έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις. Οι δίσκοι του έχουν γίνει πολλές φορές χρυσοί και πλατινένιοι και έχει συνθέσει όλα τα είδη της μουσικής, από οργανική και συμφωνική έως λαϊκή, πειραματική και μοντέρνα.

Το 2000, ο Δήμαρχος Αθηναίων τον τίμησε με το «Χρυσό Μετάλλιο της πόλης», για την πενηντάχρονη προσφορά του στην Ελληνική Μουσική και τον Πολιτισμό, ενώ το 2001, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 6465000,210 7282333, www.megaron.gr. Τιμές εισιτηρίων: 14, 25, 35, 50 (διακεκριμένη ζώνη) ευρώ. Ειδικές τιμές: 7,50 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

 

naftemporiki.gr

Add comment


Security code
Refresh