NEWSTRAP.GR

Τιμώντας το Θεόδωρο Αγγελόπουλο τη μέρα των γενεθλίων του

E-mail Εκτύπωση PDF

Σπαράγματα μνήμης από το ταξίδι ζωής του Θόδωassets LARGE t 420 54057605 type12128ρου Αγγελόπουλου, έδωσαν οι φίλοι και συνεργάτες του, οι οποίοι χθες, ανήμερα των γενεθλίων του πρόωρα χαμένου  σκηνοθέτη (27/4/1935- 24/1/2012 ), συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς και ξεδίπλωσαν καρέ- καρέ του έργου του, με σεβασμό, θαυμασμό, «φέρνοντας» ανάμεσά τους, τον δικό τους Θόδωρο.

Αντί γενεθλίων, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, οργάνωσε  με επιτυχία  την εκδήλωση για τον μεγάλο σκηνοθέτη. Ηταν ένα νοερό ταξίδι από την «Αλλη Θάλασσα» ως τους Forminx, την ημιτελή πρώτη του  ταινία, του  1965, στο οποίο παραβρέθηκε η στενότερη και ευρύτερη οικογένειά του, η γυναίκα του Φοίβη και οι τρεις κόρες τους, οι ηθοποιοί των ταινιών του,  οι τεχνικοί του, παλιοί και νεότεροι συνεργάτες του, σκηνοθέτες αλλά και κάτοικοι των χωριών στα οποία γύρισε ταινίες ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, όπως ο αγρότης από την λίμνη Κερκίνη, που συμμετείχε στην κατασκευή του χωριού,  για τις ανάγκες της ταινίας «το Λιβάδι που δακρύζει».

Οι πιστοί  συνεργάτες του, μοιράστηκαν με το κοινό, στιγμές και συναισθήματα από την  πολύχρονη θητεία τους δίπλα στον  σπουδαίο δημιουργό και πρόβαλαν αποσπάσματα από τα μέικιν οφ  ταινιών  του Αγγελόπουλου, με τον ίδιο να καθοδηγεί τους ηθοποιούς του ως την παραμικρή λεπτομέρεια, να «χάνεται» μέσα στον στοχασμό του ψάχνοντας μια καινούργια γωνία λήψης, ένα καινούργιο κάδρο και «επιστρέφοντας»  μετά από ώρες,  χαμογελώντας, έτοιμος να ξεκινήσει το πλάνο του να τους λέει : «Βγήκε το φεγγάρι. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας να περιμένετε όλη την ημέρα εδώ».

Αυτός ήταν ο δημιουργός Θ. Αγγελόπουλος. Και το πρόγραμμα των γυρισμάτων του, ήταν πάντα προσωρινό,  άλλαζε ανάλογα με τον χώρο και τον καιρό.

«Έπρεπε να περιμένει τα σύννεφα να πλησιάσουν  το πλάνο του» είπε η κόρη του Ελένη, βοηθός του για πρώτη φορά,  στην τελευταία του ταινία «'Αλλη θάλασσα», μαζί με τον Τάκη Κατσέλη στην διεύθυνση παραγωγής.  

Ο  Θόδωρος Αγγελόπουλος, ήταν ο σκηνοθέτης που «λάτρεψε την Ελλάδα, με μια λατρεία βουτηγμένη στον πόνο και την έβγαλε στο παγκόσμιο στερέωμα», είπε η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Συντονιστής της βραδιάς,  ήταν ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πρώην βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
 
Το ταξίδι με τον Αγγελόπουλο ήταν «ζόρικο αλλά πάντα ενδιαφέρον» είπε η ενδυματολόγος  Ιουλία Σταυρίδου, για τον δικό μας, παγκόσμιο σκηνοθέτη. 

«Μαχητής σε μια Ελλάδα αντικινηματογραφική» κατά τον Γρηγόρη Πατρικαρέα, ο οποιος θύμισε στο κοινό τις αφόρητες περιπέτειες με τον πρώην μητροπολίτη Φλωρίνης, Καντιώτη, στα γυρίσματα της ταινίας  «Το Μετέωρο βήμα του πελαργού».
 
Η Μάνια Παπαδημητρίου, μίλησε για το ταξίδι στα Βαλκάνια με το «Βλέμμα του Οδυσσέα», ένα ταξίδι που «μας άλλαξε όλους όσους συμμετείχαμε».

Η Εύα Κοταμανίδου, θύμησε  στιγμές από τον Θίασο, ο  μοντέρ των ταινιών του Γιάννης Τσιτσόπουλος, η πολύτιμη βοηθός του Μαργαρία Μαντά, η Τάνια Παλαιολόγου (ήταν το  μικρό κορίτσι  που  έπαιζε στο Τοπιο στην Ομίχλη), και πολλοί  ακόμα  έδωσαν το παρών στην εκδήλωση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης τον οποίο εκτιμούσε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, είπε στην αρχή της εκδήλωσης: «Ο Αγγελόπουλος ήταν μοναδικός γιατί το έργο του επανασύνδεσε τον κινηματογράφο με το αρχαίο δράμα, μ΄έναν τρόπο πολύ
μοντέρνο».

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι  μουσικοί του Ωδείου Αθηνών,μαζί με τον ακορντεονίστα Ανδρέα Τσεκούρα πέρασαν  με το κοινό, από το αμφιθέατρο, στο αίθριο του Μουσείου, συνεχίζοντας  την γιορτή με αγαπημένα ηπειρώτικα τραγούδια του Θόδωρου Αγγελόπουλου και μουσική από τις ταινίες του.

tanea.gr

Add comment


Security code
Refresh