NEWSTRAP.GR

Μετανάστες: Με ασπιρίνες δεν περνάει η γάγγραινα!

E-mail Εκτύπωση PDF

1lathroΓράφει η Νάνσυ Καλαφάτη 

 Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι το τεράστιο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία, που συνέβη μόλις χθες και έπιασε στον ύπνο κυβερνήσεις και πολίτες!

 

Επί χρόνια το θέμα των “καημένων ανθρώπων”, των “κακόμοιρων” του τρίτου κόσμου, υπήρχε δίπλα μας με την ανοχή όλων. Συχνά γινόταν και παιχνίδι πολιτικολογίας των κομμάτων ,με υποστηρικτές των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” των ανθρώπων αυτών από τη μια και ακραίες θέσεις με ηπιότερη αυτή του “απελάστε τους”. Οι γειτονικές χώρες έπαιξαν -και ακόμη παίζουν- με το ζήτημα “σύγχρονο δουλεμπόριο”επιθυμώντας όπως δείχνουν οι σημερινές καταστάσεις ένα καίριο κτύπημα κάτω από τη ζώνη στην Ελλάδα!

Δημιουργήθηκε στη χώρα μας ένα ακόμη τεράστιο ζήτημα! Το πρόβλημα πρωτοξεκίνησε από την γειτονική Αλβανία. Στη συνέχεια έδειξε την Έλλαδα σαν τη “γη της επαγγελίας” για κάθε κατατρεγμένο, φτωχό ή καταδιωκόμενο της υφηλίου!

Τα διάτρητα σύνορα,η ελλιπής φύλαξη τους από τις αρχές, αλλά και πολλές φορές η εσκεμμένη παράβλεψη του τρόπου που δρουν εντός της ελληνικής Επικράτειας οι σύγχρονοι δουλέμποροι, επέτειναν το πρόβλημα.

 

Οι κυβερνήσεις μας στην αρχή εκταμίευσαν σχετικό πρόγραμμα από το πακέτο Ντελόρ. Εισέπρατταν κατά κεφαλή, για τους πρώτους και “τυχερούς” γιατί αρκετοί από εκείνους ελληνοποιήθηκαν. Εμφανίσθηκαν και πάρα πολλοί ελληνομαθείς ...βορειο- ηπειρώτες, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα...Στη συνέχεια,όταν κόπηκαν οι χρηματοδοτήσεις, λόγω επιπόλαιας αντίληψης περί “πολιτικού κόστους” ή γενικώς κόστους, άρχισαν να εθελοτυφλούν οι πάντες.

 

Επέτρεπαν την εξάπλωση του προβλήματος σε ολόκληρη την επικράτεια, αφήνοντας ακάλυπτους τους... “ιθαγενείς” της χώρας. Τι δεν ακούσαμε για τα δίκτυα παράνομων ελληνοποιήσεων στο τμήμα αλλοδαπών της ΕΛΑΣ! Ξοδεύτηκε χρόνος ενημέρωσης, ακούστηκαν ονόματα, δηλώθηκαν Κυβερνητικές αποφάσεις αλλά το πρόβλημα ,πρόβλημα!

 

Συνυπεύθυνοι βεβαιότατα και αρκετοί από εμάς! Γιατί μας συνέφερε η ανασφάλιστη “προσφορά εργασίας” κάποιων εξ αυτών και το ευτελές μεροκάματο. Δεν μας ένοιαζε πως ζούσαν, οι συνθήκες που ζούσαν, αν δικτυώνονταν ή οργανώνονταν. Τίποτα!

Μας ένοιαζε μόνον ότι ο μαντρότοιχος στο κτήμα από πέτρα μας “ήρθε” πολύ φθηνά, ότι το θερμοκήπιο η ντομάτα στοίχιζε ελάχιστα και όλα τα άλλα επικερδή.

Για να ομολογήσουμε την πάσα αλήθεια , θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε και το γεγονός ότι κάποιοι είχαν μεγαλύτερους “επενδυτικούς” στόχους, με την καλλιέργεια του κλίματος εγκατάλειψης και υποβάθμισης του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και πέριξ περιοχών πχ. Μεταξουργείο, Μουσείο. Έτσι άφησαν ανέγγιχτους τους λαθρομετανάστες.

Μόνον μια φορά ακούστηκε από τα χείλη του τότε δημάρχου Αθηναίων- μόλις είχε πρωτο- αναλάβει- κ. Νικήτα Καλαμάνη, μια ανθρώπινη αναφορά στους ναρκομανείς και τους τριτοκοσμικούς καταληψίες της Ομόνοιας: Εγώ δε θα πω ναι σε έναν ανθρώπινο καιάδα!

Μετά όμως η τετραετία κύλησε χωρίς ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης!

Αρχικώς -με παρόμοιο τρόπο όπως σήμερα- υποβαθμίστηκαν οι περιοχές της Πλάκας του Ψειρή, του Γκύζη. Οι παλιοί κάτοικοι-ιδιοκτήτες πούλησαν τις περιουσίες τους με ελάχιστο τίμημα και αναζήτησαν μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάποιο προάστιο. Τότε ξεπετάχτηκαν λουστραρισμένα νεοκλασικά ή loft συγκροτήματα, κατάλληλα για στέγαση μιας “τυχερής' νεόπλουτης elit. Τότε ανέβηκαν αστρονομικά οι τιμές και έτριβαν τα χέρια τους οι εργολάβοι. Τότε οι κυβερνώντες ανακάλυψαν τις ...αντικειμενικές και τα κριτήρια διαβίωσης και όλες τις φοροεισπρακτικές παγίδες.

Η οικονομική κρίση και η ύφεση, ματαίωσαν όλα αυτά τα μακροπρόθεσμα και πιθανά σχέδια επένδυσης σε ακίνητα. Όσοι μυημένοι επιδίωξαν να γίνουν “τυχεροί” πλούσιοι, το πέτυχαν μέχρι και λίγο μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Οι υπόλοιποι , οι μετέπειτα εκκολαπτόμενοι επενδυτές ακινήτων θυμίζουν κάπως εκείνους τους αφελείς, που “έμαθαν” για το χρηματιστήριο, από τον ασφαλιστή τους, τον ψιλικατζή τους ή το υποκατάστημα των ΕΛΔ Ε στη γειτονιά τους, την ώρα που είχε αρχίσει η μεγάλη κατρακύλα και έσπαγαν οι μετοχές φούσκες!

Παρακολουθώ το θέμα των σχεδιασμών του Υπουργείου προστασίας του πολίτη πολύ προσεκτικά!

Έχω πολλές αμφισβητήσεις- πέρα από ενστάσεις- για τα σχεδιαζόμενα ...

 

Κυρίως αμφισβητώ την “πρεμούρα” του κυρίου Χρυσοχοϊδη για το ζήτημα, στο παρά πέντε των εκλογών.

Μπορεί να είχε αλλάξει Υπουργείο, αλλά δεν πιστεύω ότι του απαγορευόταν να συζητήσει εντός Υπουργικού συμβουλίου το ζήτημα!

Η όλη προσπάθειά του και το “αστροπελέκι” περί δημιουργίας στρατοπέδων ή “χώρων φιλοξενίας”, ξεσηκώνει ανέμους και είναι λογικό ότι θα εισπράξει θύελλες.

 

Το ΚΚΕ από την άλλη ποτέ δε μας λέει τι θα γίνει αν αφήσουμε ήσυχους τους “καημένους” τους ανθρώπους , όπως απαιτεί.

Θέλω μια συγκεκριμένη πρόταση -μια φορά- πριν γεράσω και πριν σκάσω...

Από την άλλη έχουμε την ακροδεξιά που απαιτεί “ριζική “ εξόντωση των λαθρομεταναστών, χωρίς να μας λέει και το πως: Με πέλεκυ, με αέριο, αφού τους βγάλουμε τα δόντια, ή μετά;

 

Ακούσαμε και για το τείχος του Εβρου... Το τείχος του αίσχους , του Βερολίνου ή του Απαρχάιντ, με δωρεάν εργολαβία από την ΕΕ;

 

Έχω λοιπόν μεγάλη απορία και ερωτώ γιατί κ. Χρυσοχοϊδη ΤΩΡΑ;

Μήπως γιατί από τις “χαοτικές” αντιδράσεις ένθεν κακείθεν, εσείς κερδίζετε τη ρεβάνς για όσα ειπώθηκαν ή διεπράχθησαν σε βάρος σας, από διάφορους, τους τελευταίους μήνες;

Με όλα αυτά πετυχαίνεται το αντίθετο από το να βγάλετε τη στάμπα του αναβλητικού και ανίκανου που σας προσήψε ο κύριος Ρέσλερ και η παρέα του! Δε νομίζω ότι με άρπα κόλλα μέτρα και σχεδιασμούς στο γόνατο, κερδίζει τις “χαμένες” καλές εντυπώσεις ένας πρώην Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του Παπαδήμου, όσο αποτελεσματικά και αν εργάστηκε για την την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων, στο παρελθόν από το ίδιο πόστο. Άλλωστε οι καιροί έτρεξαν ανεπιστρεπτί και όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε!

Δε γράφω για να βρω λύση, ούτε να στραφώ προς το ένα μέρος εκεί που πιστεύω ότι γέρνει το δίκιο....Δουλειά μου είναι να επισημάνω σημεία από τα έργα και τις ημέρες των “σχεδιαστών” του αρμόδιου Υπουργείου. Ο κ. Χρυσοχοίδης επωμίζεται ευθύνες για αποφάσεις που θα επιβαρύνουν το αύριο όλων μας και έχω δικαίωμα να αναρωτιέμαι κατά πόσον είναι ικανός ή του επιτρέπεται κάτι τέτοιο, τώρα στο παρά πέντε πριν από τις εκλογές. Γιατί να δεσμεύσει τον επόμενο ή τους επόμενους κυβερνήτες; Ποιός ο λόγος της τόσης βιασύνης;

Επίσης δεν μου χρυσώνει το χάπι και δεν πιστεύω ότι οι “χώροι υποδοχής” λαθρομεταναστών πρόκειται να μοιάζουν με ξενοδοχεία έστω και γ΄κατηγορίας.

Όυτε πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στη δημιουργία αυτών των χώρων στην επικράτειά τους, έγιναν ξαφνικά όλοι του ξενόφοβοι, αναθεματισμένοι ρατσιστές και όλα τα άλλα.

Πρώτον, έχουν εισπράξει μισές -μισές τις αλήθειες και τις υπερβολές για τους λαθρομετανάστες από τα ΜΜΜΕ και συνεχίζουν να βλέπουν και να ακούνε. Βιώνουν μια πρωτόγνωρη εγκληματικότητα στην επαρχία,για την οποία όμως ευθύνονται και ντόπιοι κακοποιοί.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε μια αποπροσανατολισμένη κοινωνία, που πεινάει και κοιτάζει πανικόβλητη το μέλλον της, λειτουργεί και το ζωώδες ένστικτο της επιβίωσης. Η φιλανθρωπία παραμερίζεται, γιατί δεν περισσεύει ούτε ψίχουλο. Επι πλέον η κύρια βιομηχανία της χώρας παραμένει ο τουρισμός. Οι περισσότεροι ΄Ελληνες ζουν από τον Τουρισμό! Η τυχόν υποβάθμιση των περιοχών τους τους τρομάζει! Υποψιάζονται το Ελληνικό Κράτος, που μας έχει συνηθίσει μόνο σε υποσχέσεις και αδιαφορία... Κανείς μας δεν πιστεύει ότι τα...ξενοδοχεία για τους λαθρομετανάστες που υπόσχεται ο κ. Χρυσοχοίδης ότι θα δημιουργηθούν, δε θα μετατραπούν σε παραγκουπόλεις και γκέτο.

 

Ότι επιτήδειοι ομοεθνείς μας “έμποροι” δε θα ανακαλύψουν προσοδοφόρους τρόπους για να αυξήσουν τα άνομα κέρδη τους. Από τα στραβά μάτια που θα γίνεται στα ανταλλακτήρια των κλοπιμαίων, μέχρι την πορνεία και τα ναρκωτικά!Για όλα αυτά αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες! Ίσως με υπερβολικό ζήλο, αλλά δεν κατέχουν όλοι οι παράγοντες της περιφέρειας, το επικοινωνιακό χάρισμα του κ.Χρυσοχοίδη.

Από πλευράς ΝΔ, πάλι θα έπρεπε να πρυτανεύσει η λογική, με μία μόνον δήλωση:Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά το ζήτημα, θα το το συζητήσουμε από κοινού με την ΕΕ γιατί είναι και δικό της πρόβλημα και αναλόγως θα προβούμε σε ενέργειες! Αντιθέτως πολλοί “εκπρόσωποί της” αναφέρονται και αναλύουν το ζήτημα, σαν να πρόκειται για την παλιά ιστορία κατοικιδίων και αδέσποτων σκύλων!

Από τις ανακοινώσεις του κυρίου Χρυσοχοϊδη, μετά την ευρεία σύσκεψη κρατάμε για την ιστορία τα εξής: Σύσταση 30 «κλειστών κέντρων φιλοξενίας» -όπως εκλεπτυσμένα τα αποκαλεί στις δέκα περιφέρειες της χώρας, εκτός από τις περιφέρειες των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης. Τα κέντρα θα είναι χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα και χωρισμένα σε τέσσερις τομείς!. Κάθε πτέρυγα θα περιλαμβάνει χώρους διαμονής, εστιατόριο, χώρους υγιεινής και θρησκευτικής λατρείας, υπαίθριο χώρο άθλησης και ελεύθερους χώρους προαυλισμού.

Η κάθε εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και θα είναι ύψους τριών μέτρων. Θα διαθέτει επίσης διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (όπως ιατρείο με αναρρωτήριο, γραφείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων κ.λπ.). Παράλληλα, θα υπάρχει εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό και εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας.

Τι θα στοιχίσει αυτή η ιστορία;  

 

Έχουν εξασφαλιστεί 250.000.000 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2013 για τον λόγο αυτό, όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Χρυσοχοίδης, ο οποίος μάλιστα καλεί εντός 15 ημερών τους περιφερειάρχες να εκφέρουν γνώμη! Στην αντίθετη περίπτωση “απειλεί” ότι θα φέρει πράξη Νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, για να καθορίσει τους τρόπους εφαρμογής των αποφάσεών του!

Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη διατείνεται ότι το σχέδιό του θα συντείνει στην ανάπτυξη με ανταποδοτικά οφέλη. Υποστηρίζει ότι ήδη είναι υπό ίδρυση ειδική αστυνομική δύναμη-150 αστυνομικοί και 300 ιδιωτικοί αστυνομικοί-. Οι ανάγκες σίτισης θα καλύπτονται από εταιρία catering, θα υπάρχει παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας, συνεργείο καθαρισμού, συνεργεία συντήρησης - τεχνικής κάλυψης, εκμετάλλευση κυλικείων και υπηρεσίες καθαριστηρίου, ενώ στο κάθε κέντρο κράτησης προβλέπεται ότι θα απασχοληθούν περίπου 1.000 άτομα από την τοπική κοινωνία.

 

Από εδώ και πέρα εικοτολογώ:Μήπως οι “λαθρομετανάστες αυτοί” θα προσφερθούν για να καλύψουν και τις θέσεις εργασίας στις “ζώνες” παραγωγής που ονειρεύονται οι Γερμανοί του Ραίχενμπαχ. Έτσι τα κέρδη θα είναι πολλαπλά και πρέπει να μας τα πούνε τα καλά νέα για να χαρούμε και εμείς! Γιατί δε θα λειτουργήσει -φαντάζομαι- η γραμμή μεταφοράς φθηνών εργατικών χεριών από γειτονικές χώρες πχ Βουλγαρίας όπως έχουμε ακούσει ήδη!

 

Έτσι οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων με πατέντα Γερμανίας, Γαλλίας Ολλανδίας, made in Greece, θα είναι πράγματι ανταγωνιστικές προς τα εφάμιλλα φθηνά made in China!

Μήπως -λέω μήπως- όλα αυτά είναι ένας “ρούμπος” ανοησίας του κ. Χρυσοχοϊδη και κάποιοι άλλοι επίσης “ανόητοι”, αντέδρασαν καίγοντας τα χαρτιά τους, παρασυρμένοι από τον προεκλογικό οίστρο... Αν όμως έχουν  κάποια δόση αλήθειας όλα αυτά, θα ήθελα πολύ να γνωρίζω από τώρα τι ρόλο θα έχουμε εμείς οι ιθαγενείς στο μέλλον , στους χώρους “εκτόνωσης του χιτλερικού απωθημένου” κάποιων Ευρωπαίων και ντόπιων ηγετών: Του δεσμοφύλακα ή του Επιστάτη;

Add comment


Security code
Refresh