NEWSTRAP.GR

Κατά πυρηνικής δοκιμής στη Β.Κορέα τίθεται το Συμβούλιο Ασφαλείας

E-mail Εκτύπωση PDF
Να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια μdokpuπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τους φόβους για την ασφάλεια στην Βόρειο Κορέα, καλούν οι «ισχυροί» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με κοινή ανακοίνωσής τους, την Πιονγιάνγκ.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια στη Βιέννη τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Βρετανία) καλούν ταυτόχρονα το Ιράν να δώσει άμεσα στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του και σε πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Καλούμε τη Βόρειο Κορέα να απέχει από περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να πυροδοτήσουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή, περιλαμβανομένων πυρηνικών δοκιμών» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Βιέννη.

Το διεθνώς απομονωμένο κομμουνιστικό καθεστώς θυσίασε κάθε ελπίδα για προσέγγιση με τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες προχωρώντας σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στις 13 Απριλίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «απάντησε» με την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Δύο πυρηνικές βόμβες δοκιμάστηκαν το 2006 και το 2009 στη Βόρειο Κορέα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που έχει μιλήσει στο Reuters «και διατηρεί επαφές με την Πιονγιάνγκ και το Πεκίνο», η Βόρειος Κορέα ολοκληρώνει τώρα τις ετοιμασίες για μια ακόμα δοκιμή.

Οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ με αντάλλαγμα την παροχή ανθρωπιστικής παραμένουν «παγωμένες» από το 2008, μετά την απόσυρση του βορειοκορεατικού καθεστώτος από τη συμφωνία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα τα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλούν στην επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων -ανάμεσα σε Βόρειο και Νότιο Κορέα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία και Κίνα.

Από την αυστριακή πρωτεύουσα ασκήθηκε επίσης πίεση στο Ιράν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αξιώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και να επιτρέψει άμεσα την πρόσβαση των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις εγκαταστάσεις και σε πληροφορίες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι διπλωμάτες της Δύσης τονίζουν ότι η Τεχεράνη κωλυσιεργεί απέναντι στο αίτημα της ΙΑΕΑ να αποκτήσει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις στο Παρσίν, όπου εκτιμάται ότι έχουν λάβει χώρα εργασίες πυρηνικής έρευνας για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις επέστρεψαν στις διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο με τη διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη, στην οποία το Ιράν καλείται να προσέλθει με εποικοδομητική στάση προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς διαπραγματεύσιμη λύση.

 

tanea.gr

Add comment


Security code
Refresh