NEWSTRAP.GR

Αντερς Μπρέιβικ: Τρομοκράτης χωρίς αιτία

E-mail Εκτύπωση PDF

Επιμέλεια: Μαρία Χάλαρηmpreivik 532151526

«Παραδέχομαι τα γεγονότα αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου» είναι η πρώτη δήλωση του Νορβηγού μακελάρη στην εκδίκαση του μακελειού των 77 ατόμων.

Ο Αντερς Μπρέιβικ παρομοιάζει τον εαυτό του με «στρατιωτικό διοικητή», την ώρα που το Υπουργείο Δημόσιας διοίκησης της Νορβηγίας εξαπολύει εναντίον του κατηγορίες τρομοκρατίας.

Ο ίδιος θεωρεί πως βρισκόταν σε «νόμιμη άμυνα» την στιγμή των επιθέσεων. Δεν διστάζει μάλιστα να αποκαλέσει τις 77 ζωές που αφαίρεσε, «προδότες της πατρίδας του».

Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε η κίνηση του ακροδεξιού εξτρεμιστή να απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό προς το ακροατήριο κατά την είσοδο του στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Δημοσιογράφοι, οικογένειες των θυμάτων αλλά και επιζήσαντες από τις επιθέσεις του στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, 9 μήνες πριν, παρακολουθούσαν συγκλονισμένοι.

«Δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος στην απολογία του.

Με ασφυχτικό κλοιό οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το δικαστήριο. Αστυνομικά σκυλιά έλεγξαν εξονυχιστικά το κτήριο. Κάθε ένας από όσους θέλησαν να παρευρεθούν στην εκδίκαση της υπόθεσης –κοινό, δημοσιογράφοι και θύματα- πέρασαν από επαναλαμβανόμενους και αυστηρούς ελέγχους.

Το Νορβηγικό έδαφος είναι εξίσου αποκλεισμένο από χθες, Κυριακή. Κανένα αεροσκάφος δεν πραγματοποιεί δρομολόγια εντός των συνόρων.

Η δίκη θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα μήνες από σήμερα, ενώ η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται ως τον Ιούλιο.

Add comment


Security code
Refresh