NEWSTRAP.GR

Günter Grass: «αυτά που πρέπει να ειπωθούν»

E-mail Εκτύπωση PDF

}

 

1guntergrassΜια κραυγή διαμαρτυρίας, για την απειλή  της εξαφάνισης του ιρανικού λαού…

Γράφει : ο Απολιτικός

 (από τις : Süddeutsche Zeitung, Die Welt)

 

 

Αυτό είναι μια «κραυγή διαμαρτυρίας», αλλά ταυτόχρονα  κάτι που επιδιώκει να προκαλέσει μια διεθνή διαμάχη, γράφει η Süddeutsche Zeitung, με αφορμή το ποίημα που έγραψε  ο συγγραφέας φιλόσοφος Günter Grass και δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα του Μονάχου  και ταυτόχρονα στους New York Times, στη La Repubblica και στην El Pais.

 

 

 

 

Το ποίημα αυτό που φέρει τον τίτλο :  «αυτά που πρέπει να ειπωθούν»,  είναι μια προειδοποίηση και μια διαμαρτυρία, ενάντια σε έναν πόλεμο ανάμεσα Ισραήλ και Ιράν.

 

Μπροστά στην απειλή  "της εξαφάνισης του ιρανικού λαού”, ο βραβευμένος με  Νόμπελ για τη λογοτεχνία φιλόσοφος, ζήτησε ότι τη γερμανική κυβέρνηση να μην παραδώσει  υποβρύχια στο  Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη πυρηνική ισχύ του σαν  «ένα κίνδυνο για την εύθραυστη ειρήνη στον κόσμο », ενώ αποκάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ  απλά «μεγάλο στόμα».

 

Ο Γκρας, ο οποίος είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ευρώπη το 2006, όταν αποκάλυψε τη συμμετοχή του στα SS, το 1944, δήλωσε ότι είχε παραμείνει σιωπηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από φόβο να δεχθεί τη «συνήθη κατηγορία του αντισημιτισμού".

 

Στη Γερμανία, η διαμάχη γύρω από το κείμενο δεν άργησε να εκδηλωθεί και στις  τρεις ημερήσιες εφημερίδες της χώρας.

 

Η “Die Welt” ξεχώρισε για τον πιο αιχμηρό τίτλο : “Günter Grass, ο αιώνιος αντισημίτης”. Ο αρθρογράφος εφημερίδας του Βερολίνου, Henryk Μ. Broder σχετικά με την διαμάχη του διαπιστώνει ότι :

 

ο Grass είναι το πρωτότυπο της καλλιεργημένου αντισημιτισμού, ο οποίος θέλει το καλό των Εβραίων. Κουβαλώντας συναισθήματα ενοχής και ντροπής, οδηγείται  από την  επιθυμία του να “ξεκαθαρίσει σύστημα ένα ζήτημα της ιστορίας, επιχειρώντας να αφοπλίσει “την αιτία ενός αισθητού κινδύνου".

 




Add comment


Security code
Refresh