NEWSTRAP.GR

Θοδωρής Ι. Τσάκωνας: η αγκούσα-ένα διαφορετικό μυθιστόρημα

E-mail Εκτύπωση PDF

 

1agkousa bookΜπορεί η λογοτεχνία να ανοίξει έναν απόρρητο φάκελο;

 

Ένα γεγονός σχεδόν ασήμαντο, η επίσκεψη στην Κύπρο μιας παιδικής χορωδίας από το Κερατσίνι, αλλάζει ριζικά δύο νέους. Συναντιούνται τυχαία, μα οι ζωές τους κινούνται παράλληλα μένοντας με ένα «γιατί».

Η Ιστορία έχει επιλέξει για αυτούς το δικό της παιχνίδι. Έρωτας με ένα «τυχαίο» άγγιγμα. Με αντοχή στο χρόνο και στην τύχη. Συμπτώσεις... Καλές (γνωστότερες και ως θαύματα) και κακές. Η τουρκική εισβολή τούς χωρίζει και τους φέρνει αντιμέτωπους με μαρτύρια που μοιάζουν να μην έχουν τέλος.

Σχέσεις ανολοκλήρωτες σε μια εποχή ταραγμένη. Ο φυγάς, που φέρεται να ήξερε πολλά για την «υπόθεση της Κύπρου», καταζητείται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Ο αντι-ήρωας που αναγκάζεται να ζει και να κινείται στο όριο του νόμιμου. Κάθε άλλο παρά πολιτικοποιημένος, όμως –άθελά του– βαθιά εμπλεκόμενος στο πιο σκοτεινό ιστορικό συμβάν της σύγχρονης Ελλάδας. Η εισβολή, το μαρτύριο, η απώλεια. Το κυνήγι και η τιμωρία του “προδότη”.

Κωνσταντινούπολη - Πειραιάς - Κερύνεια - Κομοτηνή - ... Πόσες πατρίδες χωράνε στο σακίδιο ενός κυνηγημένου;

Με αφετηρία γεγονότα συνταρακτικά της πρόσφατης ιστορίας μας, το μυθιστόρημα δεν στέκεται μόνο ως πολιτικό ή ιστορικό κείμενο.

Μετά από σαράντα χρόνια καταδίκης σε «σκοτεινά» συρτάρια, η υπόθεση «Διαγόρας Ελευθερίου» δραπετεύει από τον πιο γνωστό-άγνωστο «φάκελο» αντικρίζοντας το φως με μισάνοιχτα μάτια! Πέρα από τους εμφανείς προβληματισμούς που προκαλεί μια τέτοια πολύκροτη υπόθεση, έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης.

Τα θεμέλια μιας ακόμη μοναδικής αλήθειας … τρίζουν. Πόσες εκδοχές αντέχει η μοναδική αλήθεια πριν καταρρεύσει; Υπάρχει άραγε μία μόνο αλήθεια; Γιατί ενώ η Ιστορία «βλέπει» με το μάτι του Θεού όπως λένε κάποιοι «γράφει» πάντα με χέρι ανθρώπου; Αν είναι ήρωες όσοι ξεπετιούνται μέσα από την ιστορία και δείχνουν να αλλάζουν τη ροή της, τότε τι είναι αυτοί που μπλέχτηκαν στον ιστό της και αλέστηκαν στο μύλο της οδηγούμενοι στο (κατά τα φαινόμενα μεταφυσικό, αλλά αναπόφευκτα πραγματικό) μοιραίο;

Κάτι μοιάζει να κινεί τα νήματα της καθημερινότητας ενός πλάσματος που ενώ απλά προσπαθεί να υπάρξει, ακούει την “ανάσα πριν το τέλος” εγκλωβισμένος μεταξύ «θεϊκών σχεδίων» και ανθρώπινων διλημμάτων.

Δυσκολία αναπνοής λόγω ανεπάρκειας αέρα περιγράφει το λεξικό (αυτό σημαίνει κυριολεκτικά η «αγκούσα»).

Για δυσκολία ύπαρξης ελπίδας μιλά ο συγγραφέας Θοδωρής Τσάκωνας και αναρωτιέται: Ποιάς άραγε σημερινής … ανεπάρκειας;

Add comment


Security code
Refresh