NEWSTRAP.GR

Οι δελφίνοι, τα δελφινάκια κι ο... έκπτωτος της Καραϊβικής

E-mail Print PDF

Γράφει η Νάνσυ Καλαφάτη1skliro

Μπορεί στην Κόστα Ρίκα, ο Γ. Παπανδρέου να βρήκε "κατάλληλο ακροατήριο" στη διεθνή σοσιαλιστική, για να αναπτύξει τις θεωρίες του περί "σοσιαλιστικών παραδείσων", αλλά πίσω στην Αθήνα οι κομματικοί "σύντροφοι", άμα τη επιστροφή του, μάλλον δεν πρόκειται να τον υποδεχθούν με ανθοδέσμες!

Ήδη το πρώτο μήνυμα από την Κοινοβουλευτική ομάδα, δόθηκε προς τους πάντες: Παπανδρεϊκους- όσοι απέμειναν στο club του Γιώργου- κομματικούς δελφίνους ... δελφινάκια και μνηστήρες. Ξεπερνώντας τους "καθ ύλη" αρμόδιους να συγκαλέσουν το Όργανο,δηλαδή τον Πρόεδρο του κόμματος και τον Γραμματέα, οι βουλευτές πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Η κίνηση αυτή, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι "κοχλάζουν" στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος οι αντιδράσεις, για την "παθητική" αντιμετώπιση του ΓΑΠ των δυσμενών εξελίξεων, που έρχονται και για τις εν γένει "δραστηριότητές" του ως Πρωθυπουργός, που βεβαίως χρεώνουν στο ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική αποτυχία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πτώση έρχεται και αρκετοί εκτιμούν ότι, στις ερχόμενες εκλογές θα υπάρξουν "απρόβλεπτα" δυσμενή -ίσως μονοψήφια- αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα! Εντός Βουλής, η Κοινοβουλευτική ομάδα, κατά την ψήφιση του οικονομικού πολυνομοσχεδίου, έδειξε εμφανέστατα τις προθέσεις της να αντιδράσει "αρνητικά" στη βούληση του Υπουργού Οικονομίας.

Ο κ. Βενιζέλος, ζυμωμένος - και χρεωμένος – με την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας,το τελευταίο διάστημα, ως προς την κομματική του εξέλιξη δείχνει, ότι αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε προοπτικές...

Δεν τον πτοούν μόνον οι πολλοί δελφίνοι που εμφανίστηκαν, τύπου Λοβέρδου, Χρυσοχοϊδη και Λούκα. Η φιλοδοξία του ενεός δείχνει ότι"τραυματίστηκε" σοβαρά από μεγάλη μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, από την απόσυρση της διάταξης για τα φαρμακεία. Οι άλλοι δύο μνηστήρες της κομματικής προεδρίας, έκαναν "χαρακίρι"με τις δηλώσεις περί άγνοιας του τι ψήφιζαν και μάλλον

ως "αδιάβαστοι", δε θα προβιβασθούν! Ο κ. Βενιζέλος δείχνει ότι παγιδεύθηκε μέσα στις πολλές φιλοδοξίες του: Και "τσάρος"υπουργός και Αντιπρόεδρος Κυβέρνηση και δελφίνος, προφανώς είναι μεγάλο φορτίο για να χωρέσει στις δυνατότητες ακόμη και του "μεγάλου εκτοπίσματος" Υπουργού. Δεν προλαβαίνει όμως και χρονικά να επεξηγήσει με τη γνωστή ευγλωττία του, τους λόγους που επέβαλαν την πανταχού παρουσία του...

Θα μπορούσε να πει πχ, ότι ήταν απαραίτητο να καλύψει τα κενά εξουσίας που άφηνε λόγω ανικανότητας ο Γιώργος. Τότε όμως θα προκαλούσε το φανατικό "κοινό" των ορκισμένων στο όνομα Παπανδρέου. Θα μπορούσε ακόμη να πει, ότι "ανασκουμπώθηκε" για να προλάβει τις δυσμενείς εξελίξεις στην Οικονομία. Αλλά οι καλά μελετημένοι αντίπαλοί του, θα είχαν να του προσάψουν τους άχρηστους και άκαιρους πανηγυρισμούς του περασμένου Ιουλίου με το "πετύχαμε, πετύχαμε" και τον γκρίζο Δεκέμβρη όταν ο Γιωργάκης παρέδωσε την καρέκλα του πρωθυπουργού στον Λ. Παπαδήμο. Ο κύριος Βενιζέλος ήταν παρών και συμμέτοχος σε αυτές τις εξελίξεις!

Στη μακρινή Κόστα Ρίκα, ο Γιώργος μάλλον ζει τον "παράδεισο της ουτοπικής ιδεολογίας του"!

Δείχνει να μη δίνει και μεγάλη σημασία στο τι συμβαίνει πίσω του, στη χώρα. Ούτε τα "πισώπλατα"δείχνει να τον αφορούν. Εμφανίζεται μονίμως σαν να είναι "κολλημένος" στην ιδέα ότι κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που δημιούργησε ο πατέρας του.

Αλλά το κόμμα "του" δεν είναι μόνον ένας τίτλος και ένα ιδεόγραμμα, είναι και ένας ζωντανός οργανισμός που μοιραίως δείχνει σημάδια κόπωσης και γήρανσης. Απαρτίζεται από πρόσωπα που μετέχουν τα κομματικά όργανα και μαζεύουν τα μαύρα μηνύματα "εγκατάλειψης" από τους ψηφοφόρους.

Έτσι ο αρραβώνας, το δαχτυλίδι εξουσίας που του παρέδωσε ο Κ. Σημίτης μπορεί να επικαλείται

ο ΓΑΠ ότι δυστυχώς...πρήστηκε το "δάχτυλό" του και δεν υπάρχει τρόπος να το βγάλει, αλλά -μάλλον- κάποιοι ετοιμάζονται να του το πάρουν ακόμη και "βιαίως"... ακόμη και με ακρωτηριασμό.

Βεβαίως η οικογένεια Παπανδρέου έπραξε -όπως πάντα- το καθήκον της, απέναντι στον αδελφό που δείχνει να αδιαφορεί για τον τίτλο "πρώην Πρωθυπουργός" αλλά επιμένει στον τίτλο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ: Τον υποστήριξε ακόμη και με αρθρογραφία. Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα πύκνωσαν τα δημοσιεύματα περί του "πόθεν έσχες " του αδελφού συγγραφέα. Εμμέσως πλην σαφώς κάποιοι διεμήνυσαν στον Αν. Παπανδρέου το νεότερο, το προφανές "κάτσε καλά γιατί υπάρχουν ράμματα"...

Έρχεται λοιπόν ο... μεγάλος αρχηγός, με πολύ μικρό -όπως φαίνεται- χρόνο παραμονής στα κομματικά έδρανα. Η Ιστορία δείχνει και εδώ , ότι αρέσκεται σε επαναλήψεις! Τη μερίδα του λέοντος πήρε τη δεκαετία του 80,από την Ένωση Κέντρου ο Ανδρέας για να "ιδρύσει" το κόμμα του, αφήνοντας τα "ρινίσματα" από το ανάχωμα των Κεντρώων Δυνάμεων, στο Γιάννη Ζίγδη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κινούνται ακριβώς στα όρια των ποσοστών εκείνου του "νεαρού" και ελπιδοφόρου ΠΑΣΟΚ και της γηρασμένης ΕΔΗΚ. Αυτά προφανώς επηρέασαν και την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που "παρατύπησε" και όρισε συνάντηση για "συζήτηση" προβληματισμού, για την ερχόμενη Πέμπτη,εν τη απουσία του Παπανδρέου και παρακάμπτοντάς τον !

Υπάρχει ένα σημείο της ομιλίας Σημίτη στη Γερμανία στο οποίο δε δόθηκε η πρέπουσα σημασία καθώς υποσκελίστηκε από το άδειασμα του Γ. Παπανδρέου για το μνημόνιο:

Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, που ενδεχομένως να έρθει.

Τι εννοούσε; Ένα απλό ΠΑΣΟΚ χωρίς Γιώργο Παπανδρέου; Ένα ΠΑΣΟΚ με πρόσκληση επιστροφής στον κ. Σημίτη; Μία συσπείρωση κομμάτων "εύρους αντιλήψεων" και τους"ανεξάρτητους" βουλευτές-δημιουργούς τους, σε σύμπραξη με τους φερόμενους "ανανεωτές του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να χωρέσει ο νυν "Ευρωπαϊστής" πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος; Θα δούμε! Οι μήνες που έρχονται, αλλά και το μετεκλογικό διάστημα μας επιφυλάσσει -θαρρώ- πολλές εκπλήξεις! Δε θα πω αν θα είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες. Απλώς θα υπογραμμίσω τις λέξεις "χρήσιμες" και "αποτελεσματικές" που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ τις μελλοντικές κυβερνήσεις της Ελλάδας.

Add comment


Security code
Refresh