NEWSTRAP.GR

Τόμσεν: Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους

E-mail Εκτύπωση PDF

 

tomsenΔεν υπάρχουν περιθώρια για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, παραδέχτηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη που έδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης, αμέσως μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ενέκρινε την συμμετοχή στο δανειακό πρόγραμμα της χώρας μας, με 28 δισ. ευρώ για τέσσερα έτη.

Ο κ.Τόμσεν σημείωσε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αποκλίσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να καταστεί το χρέος μή βιώσιμο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ανέρχεται στα 165 δισ. ευρώ εώς το τέλος του 2014 και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα επιστρέψει στις αγορές έως το 2020, αλλά δεν προσδιόρισε ακριβώς ποτέ μπορεί να γίνει αυτό.

"Η γενική αίσθηση είναι πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα έχει μειωθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο αποκλίσεων στην εφαρμογή του νέου προγράμματος της χώρας, καθώς το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα", σημείωσε. "Τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα", πρόσθεσε ο κ.Τόμσεν.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι θα πρέπει να κλείσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγικότητα, να μπουν κανόνες και να εισαχθούν μέτρα στην αγορά εργασίας και να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Τόμσεν επισήμανε ακόμη ότι για να μειωθεί το έλλειμμα θα πρέπει να περιοριστούν και άλλο οι δημόσιες δαπάνες, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους, όπως είπε, σημειώνοντας επίσης την άμεση ανάγκη βελτίωσης του συστήματος και εφαρμογής κανονισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε επίσης και για το αν συμφωνεί με όσους στους κόλπους του Ταμείου εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή θα καθυστερούσαν την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Στην απάντησή του είπε ότι "οι πρόωρες εκλογές δεν του δημιουργούν προβληματισμό από τη στιγμή που έχουν δοθεί οι απαιτούμενες πολιτικές εγγυήσεις ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα".

Το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Δεκέμβριο για τον ρυθμό ανάπτυξης, αναφέροντας ότι η ελληνική οικονομία "πρόκειται μέσα στο 2013 να εξέλθει από την ύφεση", έστω και αν "ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα αποκλίνει πολύ από τον μηδενικό".

Για το 2012 το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο -4,8%.

Η newstrap σημειώνει: Ιδού η γνωστή σπαζοκεφαλιά: Ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο!Ο κ.Τόμσεν δια της τρόικας ή οι Παπαδοδημο-βενιζέλος; Γιατί ομενπρώτος λέει όχι άλλοι φόροι, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια,οι δε δεύτεροι "προειδοποιούν" για σκληρότερα μέτρα από τον Ιούνιο! Κατά ταάλλα,ρυθμίζουν οι εντός τα δάνειά τους και δίνουναυξήσεις σεημετέρους κύκλους αρεστών εργαζομένων! Aυτά δεν τα... σφυράει κανείς στους Τόμσεν και σία;Ή μήπως έμαθαν τα κόλπα της εθελοτυφλίας;

Πηγή Έθνος

Add comment


Security code
Refresh