NEWSTRAP.GR

Μανώλης Μπεντενιώτης: «Το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί»

E-mail Εκτύπωση PDF

1Aganaktismenoi 1Η διασφάλιση της ηθικής στην πολιτική και η διαφάνεια στη διακυβέρνηση,-μια ευνομούμενη πολιτεία

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Πειραιά και Νησιών, κ. Μανώλης Μπεντενιώτης, μιλώντας στην «Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» στην τελευταία συνεδρίαση αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου επεσήμανε ότι:

 

Με την ευκαιρία της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αυτής της περιόδου είναι σκόπιμο να σταθούμε σε κάποιες επισημάνσεις που προσδιορίζουν την ευθύνη μας.

Οδηγούμεθα σε εκλογές. Και πρέπει να ευχηθούμε αυτές οι εκλογές να δώσουν διέξοδο στην κρίση που βιώνει η χώρα, γιατί, ενδεχομένως τελικά να προσθέσουν προβλήματα.

Η χώρα μας βιώνει μια βαθιά ηθική και κοινωνική αλλά και οικονομική κρίση.

            Το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί.

            Η κρίση διαβρώνει και υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα.

            Ενώ με την διολίσθηση των αξιών και την απεμπόληση των ιδεών, δοκιμάζεται η ηθική στην πολιτική και η διαφάνεια στη διακυβέρνηση, με την ευνομούμενη πολιτεία να υφίσταται ισχυρό κλονισμό.

            Στο πολιτικό σύστημα έχουν επικρατήσει και εκπρόσωποι των οικονομικών συμφερόντων και εκλεκτοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και χειραγωγούν το εκλογικό σώμα.

            Τα σκάνδαλα παραγράφονται, η ετυμηγορία της δικαιοσύνης έρχεται με καθυστέρηση και η παραγραφή «εξαγνίζει» τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου, με αποτέλεσμα η ανεργία και η φτώχια να επεκτείνονται ανησυχητικά σε μεγάλα τμήματα του λαού.

            Έτσι που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, χωρίς σιγουριά στη ζωή και αξιοπρέπεια στα γηρατειά.

            Αφού η παραοικονομία ξεπερνά το 35% και η διαφθορά αγγίζει το 10%, ποσοστά που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν βιοτικό επίπεδο και κατά κεφαλήν εισόδημα κοινωνικού κράτους και ανθρώπινης κοινωνίας.

Γι’ αυτό και πρέπει να σκεφθούμε τις επόμενες γενιές πριν τις επόμενες εκλογές.

 

  1. Την προετοιμασία της αναθεώρησης του Συντάγματος και βασικά τη μη παραγραφή των τυχόν ευθυνών των υπουργών του άρθρου 86.

  2. Τη θεσμοθέτηση παγίου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής για την αποτύπωση της λαϊκής κυριαρχίας.

  3. Την εξάντληση της τετραετίας για τη διενέργεια εκλογών.

  4. Τη διαμόρφωση μονοεδρικών η ολιγο-εδρικών περιφερειών για να μην ελέγχονται οι Βουλευτές από τα Μ.Μ.Ε. και τα οργανωμένα συμφέροντα.

  5. Τη θεσμοθέτηση κομμάτων αρχών και την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το Δημόσιο και τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.

  6. Τη θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του υπουργού με εκείνη του βουλευτή.

  7. Τη θεσμοθέτηση εγγυημένου εισοδήματος πάνω από τα όρια της φτώχιας, στα πλαίσια του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

  8. Τη διεκδίκηση των κατοχικών δανείων και των Γερμανικών επανορθώσεων.

  9. Να συμφωνήσουμε σε βαθιές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις

α. για ένα «Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, περιφερειακά αποκεντρωμένο».

β. Για ένα ενιαίο σύστημα Εθνικής Υγειονομικής Φροντίδας.

γ. Για ένα πάγιο ενιαίο φορολογικό σύστημα.

δ. Για ένα εθνικό πάγιο σύστημα Παιδείας.

10.  Ενώ πρέπει να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά, ριζοσπαστικά η διαπλοκή και η παραλειτουργία της δημόσιας διοίκησης ώστε να διασφαλιστεί απόλυτα η ηθική στην πολιτική και η διαφάνεια στη διακυβέρνηση.

Add comment


Security code
Refresh