NEWSTRAP.GR

Le Monde : Η ενεργοποίηση των CDS δεν προκαλεί πλέον φόβο-και ένα σχόλιο

E-mail Εκτύπωση PDF

"Για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούσαν πολύ μεγάλη ανησυχία, ενώ σήμερα είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιηθούν στην περίπτωση της Ελλάδας."

 Οι συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS), τα εν λόγω χρηματοοικονομικά προϊόντα για την εξασφάλιση έναντι της αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει το χρέος του, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.

Η Αθήνα πράγματι έχει αποφασίσει να παίξει με τις «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CAC) που είχαν συμπεριληφθεί αναδρομικά στα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου τα οποία διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο, εδώ και δέκα περίπου ημέρες. Οι ρήτρες αυτές θα αναγκάσουν παρά τη θέλησή τους, κάποιους τραπεζίτες και άλλους ασφαλιστές να αναλάβουν τις απώλειές τους στις διεκδικήσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία κατέχουν.

 

Γεγονός που θα αυξήσει  από 83,5% σε 95,7% το ποσοστό συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση του χρέους και θα δώσει τέλος στη διαδικασία  που αναφέρεται ως «εθελοντική» διαδικασία.

Εναπόκειται  λοιπόν στη Διεθνή Ένωση Swaps και Παραγώγων (ISDA), η οποία  συγκεντρώνει  περισσότερους από 800 χρήστες των παραγώγων των χρηματοοικονομικών προϊόντων, να δηλώσει αν η ενεργοποίηση του ACC αποτελεί ή δεν αποτελεί “πιστωτικό γεγονός”, σύμφωνα με τον κοινώς αποδεκτό όρο, και επομένως ενεργοποιήσει  ή όχι τα CDS. Η απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, με την ψήφο τουλάχιστον δώδεκα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη στην επιτροπή  της SIDA (εκπρόσωποι των δέκα μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών και από πέντε μεγάλα ταμεία).

Μέχρι στιγμής, ISDA έκρινε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν υπήρξε αποτέλεσμα εξαναγκασμού, δεν αποτελεί “πιστωτικό γεγονός”. Ακριβώς επειδή φοβόντουσαν την ενεργοποίηση των CDS, οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους * ευνόησαν τη  διαδικασία της  "εθελοντικής" αναδιάρθρωσης.
"Κανείς δεν έχει σαφή ιδέα του τι είναι η αγορά των CDS, ποιοι τα κατέχουν, εάν υπάρχει από πίσω κάποια μεγάλη τράπεζα που έχει εκδώσει", εξήγησαν στα τέλη του Οκτωβρίου του 2011,  ανώτερου αξιωματούχου της Ε.Ε.. Το φάσμα της AIG, της κολοσσιαίας αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας, που εξαναγκάσθηκε σε κρατικοποίηση το 2008, αφού πρώτα  αύξησε τις πωλήσεις των CDS και ξαφνικά κατέληξε να γίνει “αναιμική” περιπλανιόνταν σε πολλών τα μυαλά.


«Κερδισμένοι και χαμένοι»

Η αγορά των CDS είναι πραγματικά αρκετά αδιαφανής. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον “οίκο  συμψηφισμού” στις ΗΠΑ, έως 2 Μαρτίου, η καθαρή αξία των CDS για την Ελλάδα ανέρχονταν σε 3,16 δισεκατομμύρια δολάρια (2,3 δισ. ευρώ), που ισοδυναμούσε με απώλειες διαχειρίσιμες  από  το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά η ακαθάριστη αξία όλων των συμβάσεων, είχε  φτάσει στα 68,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Τους τελευταίους μήνες είχε γίνει πολλή εποπτική δουλειά κάτω από τον συντονισμό του ρυθμιστικού οργάνου των ευρωπαϊκών αγορών την ESMA  και το σύνολο σχεδόν των Εποπτικών Αρχών διατηρούσε τον έλεγχο της  παραπάνω κατάστασης, όπως δήλωσε  μια πηγή από το περιβάλλον των  ρυθμιστικών αρχών.

Θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι, αλλά δεν υπάρξουν ιδρύματα που θα κινδυνεύσουν με πτώχευση. "Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), οι πιθανές απώλειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες περιορίζονταν μέχρι στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, στα 610 εκατ. ευρώ.
Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το να μπουν σε κίνηση τα CDS για την Ελλάδα θα μπορέσει  να σώσει από την κατάρρευση αυτή την ασφαλιστική αγορά, η ύπαρξη της οποίας είχε αμφισβητηθεί μέχρι στιγμής, λόγω της μη δραστηριοποίησής των CDS στην  περίπτωση του ελληνικού χρέους. «Έχουμε περισσότερα να χάσουμε με το να μην πυροδοτήσουμε τα CDS, παρά με την αντίστροφη τακτική, όπως δήλωσε πηγή της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι επενδυτές μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, έτσι ώστε να επιστρέψουν μόνιμα πλέον στα κρατικά ομόλογα".

C.L.

 

Και το σχόλιο

 

Διαβάζοντας όμως πίσω από τις γραμμές του άρθρου προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, διακινδυνεύοντας να χαρακτηρισθούν από την αφέλεια του Forrest Gump όπως :

 

Γιατί ο μέσος έλληνας πολίτης δεν μπορεί να είναι κοινωνός σοβαρού προβληματισμού και πληροφόρησης, ενώ  πρέπει να υφίσταται την πλύση εγκεφάλου, την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό από τις κυβερνητικές δηλώσεις, το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, με τα σχόλια των τελευταίων να προσβάλουν και να προκαλούν τη νοημοσύνη του ;

 

Η απάντηση βέβαια είναι απλή:

Πρόκειται για μια δοκιμασμένη συνταγή που έφερνε πάντα αποτέλεσμα, γιατί αν ο ελληνικός λαός  μπορούσε να αντιληφθεί ότι “ ο κόσμος το 'χει τούμπανο και 'μεις κρυφό καμάρι”, όλοι μαζί οι 300 της συμφοράς, με το υπηρετικό κομματικό προσωπικό στους “ανωφελείς” και “κοινωφελείς” οργανισμούς (με αλληλο - αποσπάσεις από τα κόμματα στις ΔΕΚΟ και τανάπαλιν), ο συρφετός των υπαλληλοποιημένων παρουσιαστών, σχολιαστών αλλά και των λοιπών “αστών”, δεν θα ' χαν που να κρυφτούν, από την οργή του, που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

 

Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι οι επαγγελματίες τοκογλύφοι επενδυτές – δανειστές μας έκαναν χάρη και “εθελοντικά” απαρνήθηκαν τα κέρδη τους, πετσόκοψαν το ελληνικό χρέος που συστηματικά και μεθοδευμένα το υπαλληλικό – πολιτικό  τους προσωπικό, διόγκωνε μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, με ή χωρίς παραποιήσεις στοιχείων, με αντάλλαγμα πλουσιοπάροχες ανταμοιβές, ώστε αυτό που δεν κατάφερναν πλέον να λυμαίνονται, από τη παραγωγική διαδικασία, σε μια χώρα που της είχαν στερήσει την ανάπτυξη για να την οδηγήσουν στο δανεισμό, να το πετύχουν πλέον από τον ίδιο το δανεισμό, με επιπλέον αποκορύφωμα τη κερδοσκοπία με το τζόγο πάνω στα “τοξικά” (αερόβια και αναερόβια) “χρηματοοικονομικά παράγωγα” ;

 

Και αυτές ακόμη τις “περιορισμένες” απώλειες ποιος νομίζετε ότι θα τις πληρώσει ;

 

Μήπως τις έχουμε ήδη πληρώσει με τις περικοπές των  εισοδημάτων μας, όπως τις επανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που τις πληρώσαμε τουλάχιστον τρεις φορές, με το θρασύτατο πρόσχημα 'της διασφάλισης των καταθέσεών μας”;

 

Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό, (Ευάγγελο Βανιζέλο)η κυβέρνηση δεν προτίθεται, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, να καταστήσει τις τράπεζες, ΔΕΚΟ, αλλά θα τις εξυγιάνει και στη συνέχεια θα πωλήσει τις μετοχές που θα λάβει έναντι της ανακεφαλαιοποίησης

 

Αυτό είναι το άλλο κομμάτι που έλλειπε από το γρίφο “των απογόνων της Πυθίας” **  και τη σπαζοκεφαλιά  της “εξυγίανσης”, που έρχεται να δέσει μετά από το πασίγνωστο ότι  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν μπορεί να δανείσει τα κράτη – μέλη με χαμηλό επιτόκιο, αλλά μόνο τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους δανείζουν τις χώρες μέλη με υψηλό επιτόκιο !!!!!!

 

 

Μήπως όλο αυτό το διάστημα που υπομένουμε όλο και περισσότερα δυσβάστακτα μέτρα, προκειμένου  να πετύχουμε τη μια εκταμίευση μετά την άλλη, δώσαμε την ευκαιρία στους “εταίρους”, να συγκαλύψουν, να οργανώσουν τη κερδοσκοπία και να μεθοδεύσουν πως τα κέρδη θα τα ονομάσουν ζημιές ή να αποφύγουν τα χειρότερα, που θα μπορούσαν να είναι για μας τα διαπραγματευτικά μας ατού ;

 

Όσο για το ποιοι μπορεί να είναι οι “χαμένοι”, αν και εφόσον υπάρχουν στο χώρο των “επενδυτών”, εδώ ισχύει στη γλώσσα μας : “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό” και στη δικιά τους : “'έπαιξαν κι έχασαν”. Αν  υπάρχει χώρος για λύπηση, εμάς πρέπει να λυπηθούμε !!!!!

 

----------------------------------

 

 * τοκογλύφοι επενδυτές

 

**  με δεδομένη τη σχέση της Πυθίας και των μαντείων με τα ιερατεία, που απετέλεσαν τους πρώτους “θεσμικούς” επενδυτές, που δάνειζαν τις ελληνικές πολιτείες (τα τότε κράτη με τους  Δήμους  και όχι μόνο τους ηγεμόνες τους), αποκλειστικοί σημερινοί απόγονοι θεωρούνται : διαπρεπείς βαθυστόχαστοι οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές, ορκωτοί (εξορκισμένοι) λογιστές κλ.π.. Για την απλούστευση των ιεροτελεστιών και την “εξοικονόμηση” χρόνου (ως μερική προσφορά ενσωματωμένη στο γενικότερο πακέτο εξοικονομήσεων) οι “χαρισματικοί” αυτοί “λειτουργοί” είναι πλέον οι ίδιοι  εγκατεστημένοι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κυβερνήσεις, υπουργεία με τη μορφή “συμβούλων” , όπως επίσης σε  πολιτικά κόμματα, σε τράπεζες και άλλους “θεσμικούς” οικονομικούς κύκλους, σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σε άλλους “Δημόσιους Διεθνείς Οργανισμούς μη Κοινής Ωφέλειας”, γνωστούς ως “Περιορισμένης Ωφέλειας”. Οι περισσότεροι από τους απογόνους της Πυθίας βρίσκονται στα ελληνικά ΜΜΕ με τη μορφή αναλυτών, παρουσιαστών, σχολιαστών .....

Add comment


Security code
Refresh