NEWSTRAP.GR

Προσοχή και στη νέα γρίπη, μέσα σε όλα άλλα...

E-mail Εκτύπωση PDF

 

xapianewstrap

 

Ένα συνάχι που το θεωρούμε απλό και εποχικό, μπορεί να αποδειχθεί όχι και τόσο απλό, προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες...

Γιατί η γνωστή γρίπη Α, μας έφθασε “εμπλουτισμένη” με ένα νέο στέλεχος που αφήνει βήχα, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και να έχει επικίνδυνες επιπλοκές...

Μάλλον ακολουθώντας τις επιβολές των καιρών, η γρίπη μεταλλάχθηκε!

Προς το παρόν εμείς, μόλις αισθανθούμε τις σχετικές αδιαθεσίες, δεν αδιαφορούμε: Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας , ακολουθούμε σχολαστικά τις οδηγίες του και σκεφτόμαστε θετικά ότι γρίπη είναι και θα περάσει...

Σύμφωνα με τα γενικά -νεώτερα- της γρίπης Αμερικανοί επιστήμονες, εντόπισαν προσφάτως ένα νέο στέλεχος ιού της γρίπης, από την οποία αυτή τη φορά δε νοσούν τα πουλιά, δεν είναι δηλαδή γρίπη των πτηνών, αλλά οι... νυχτερίδες!

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον Ρούμπεν Ντόνις του τμήματος μοριακής βιολογίας κι εμβολίων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature», διευκρίνισαν ότι «είναι η πρώτη φορά που ο ιός της γρίπης εντοπίζεται στις νυχτερίδες, όμως με την παρούσα μορφή του, ο ιός αυτός δεν συνιστά απειλή για την ανθρώπινη υγεία».

Ο νέος ιός της γρίπης Α, με την ονομασία Η17, εντοπίστηκε σ’ ένα δείγμα τριών σε σύνολο 316 μικρών νυχτερίδων που πιάστηκαν στη Γουατεμάλα. Αυτό το είδος νυχτερίδας δεν δαγκώνει τους ανθρώπους, αλλά τρέφεται με φρούτα, ενώ ενδημεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Ο Ντόνις και οι συνεργάτες του, ήδη κάνουν ελέγχους σε νυχτερίδες στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία για να δουν σε ποιο βαθμό έχει εξαπλωθεί ο νέος τύπος ιού και να εκτιμήσουν κατά πόσο αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για τους ανθρώπους, αν και θεωρούν μάλλον απίθανη την πιθανότητα κάποιας πανδημίας στο εγγύς μέλλον.

Προς το παρόν , αφήνουμε τους ειδικούς να ψάχνουν για ...γριπωμένες νυχτερίδες και εμείς προσέχουμε:

Τους κλειστούς χώρους και το συγχρωτισμό με άτομα που έχουν συμπτώματα.

Πλένουμε και απολυμαίνουμε τα χέρια. Δε στέλνουμε γριπωμένα μικρά παιδιά στο σχολείο. Έχουμε πάντα χαρτομάντιλα. Λαμβάνουμε βιταμίνη C. Πίνουμε υγρά και μόλις αισθανθούμε συμπτώματα, επικοινωνούμε με το γιατρό μας.

Add comment


Security code
Refresh