NEWSTRAP.GR

1η Απριλίου: Τιμώντας την Κύπρο και την ΕΟΚΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

1mnimataΜε πανηγυρικές δοξολογίες και εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα  την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, κατά των  Άγγλων αποικιοκρατών.

 

Επίκεντρο των εορτασμών είναι η Λευκωσία, όπου στις 10 το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία  στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος  του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Μαραθεύτης. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τέλεσε τρισάγιο στα φυλακισμένα μνήματα και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στις δοξολογίες που τελέστηκαν στις άλλες πόλεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν Υπουργοί.

Με την ευκαιρία της Επετείου της 1ης Απριλίου ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, οργανώνουν στις τέσσερις το απόγευμα πανηγυρικό εορτασμό στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος/ Ελευθερία» στη Λευκωσία.

Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους,  αναφέρονται στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και αποτείνουν φόρο τιμής στους ήρωές του. Έχουμε καθήκον, αναφέρουν να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και σύνεση την τουρκική προκλητικότητα και αλαζονεία και με ενότητα και συλλογικότητα και κοινή δράση να υπερασπιστούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας.

Άναψαν οι φλόγες του Αγώνα στην Κυπερούντα

Τους ήρωές του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου τίμησε χθες βράδυ και η Κυπερούντα σε εκδήλωση τιμής και που διοργάνωσε  στην πλατεία του χωριού, το Σωματείο Θ.Ο.Ι Κυπερούντας.

Η εκδήλωση, το νόημα της οποία εξήρε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης,  άρχισε με την άφιξη φλογών από τους χώρους θυσίας, τους ιερούς τάφους και τα μνημεία των ηρώων της περιοχής.

 

Φλόγα μεταφέρθηκε από το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Μαχαιρά, από τα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία, τον τόπο θυσίας του Μάρκου Δράκου στην Ευρύχου, τα Λημέρια της ΕΟΚΑ στα Σπήλια, από τον τόπο θυσίας του Σωτήρη Τσαγγάρη στο Πελένδρι και από τη Τσάδα γενέτειρα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Η ομάδα που μετέφερε τη φλόγα από τη Τσάδα της Πάφου, περπάτησε για περίπου  48 ώρες μέσα από τα βουνά της Ορεινής Πάφου και του Τροόδους και κατέληξε χθες βράδυ στην εκδήλωση.

 Ακολούθησε παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος σωματεία της γύρω περιοχής, έφεδροι καταδρομείς, εθνοφύλακες της κοινότητας με τον ατομικό τους οπλισμό και η μαθητιώσα νεολαία της Κυπερούντας.

Ακολούθησαν με λαμπαδηφορία  οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κυπερούντας, και στη συνέχεια έγινε άναμμα βωμού από την Παρασκευού Χατζηχαραλάμπους  και προσκλητήριο πεσόντων.

Στο Σπιτάλι η μεγαλύτερη σε διαστάσεις ελληνική σημαία

Στο μεταξύ, στο χωριό Σπιτάλι της Επαρχίας Λεμεσού κυματίζει από σήμερα η μεγαλύτερη σε διαστάσεις ελληνική σημαία που κατασκευάστηκε ποτέ.

Η σημαία έχει μέγεθος 22,5 Χ 37,5 μέτρα, εμβαδόν 843,75 τμ και βάρος 110 κιλά. Τιμώντας του ήρωες της 1ης Απριλίου του 1955-59, η κοινότητα Σπιταλίου στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου ανύψωσε τη σημαία στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Αννας στην κοινότητα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με μνημόσυνο των πεσόντων. Ομάδα Εφέδρων Καταδρομέων μετέφερε φλόγα από κρησφύγετο της περιοχής και από το Κάστρο της Φασούλας

 

Add comment


Security code
Refresh