NEWSTRAP.GR

Στην υγειά της ξετσίπωτης *

E-mail Εκτύπωση PDF

1gulf

Γράφει ο Απολιτικός

Η Κλίντον προσφέρει στα κράτη του Κόλπου, κοινή προστατευτική ασπίδα κατά του Ιράν

 Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πρότεινε τη βελτίωση της συνεργασίας με τα αραβικά κράτη του Κόλπου, για την ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας και της πυραυλικής άμυνας, με σκοπό την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών από το Ιράν.

 

 

Η Κλίντον δήλωσε σε διάσκεψη για την ασφάλεια στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο ότι η αμερικανική δέσμευση προς τις χώρες του Κόλπου είναι «στερεά σαν βράχος και ακλόνητη».

 

Τόνισε ότι οι ανησυχίες των κυβερνήσεων  των ΗΠΑ και των χωρών του Κόλπου,σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, είναι κοινές, όπως και τα συμφέροντά τους.
Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ και τα κράτη του Κόλπου πρέπει να παίρνουν από κοινού «πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της αμοιβαίας ασφάλειας, όπως ενίσχυση της βοήθειας για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των στρατευμάτων τους, τη συνεργασία για τη ναυτική ασφάλεια και την αντιπυραυλική άμυνα, και τον συντονισμό της δράσης τους στις κρίσεις.»

 

 

 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αποτελεί αμερικανική "προτεραιότητα", η οικοδόμηση μιας «τοπικής αρχιτεκτονικής πυραυλικής άμυνας»  ενάντια σε αυτό που είναι βέβαιοι, δηλαδή  μια επικείμενη απειλή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

 

Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτά τα σχέδια είναι η Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.

 

Στη συνάντησή  της τη Παρασκευή, με τον βασιλιά της Σαουδικής  Αραβίας, Αμπντάλα, η Κλίντον, τόνισε ότι ο χρόνος εξαντλείται για τη διπλωματία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας ότι το «παράθυρο ευκαιρίας  για μια ειρηνική επίλυση δεν θα παραμείνει για το Ιράν ανοικτό για πάντα »
Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσον το Ιράν έχει ειλικρινή πρόθεση, για διεξαγωγή  ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης που «να ικανοποιεί» τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις άλλες χώρες που πιστεύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

 

«Μπαίνουμε σε αυτές τις συνομιλίες με μια νηφάλια άποψη σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν. Εναπόκειται στο Ιράν να αποδείξει με τις ενέργειές του ότι είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Το Ιράν και οι έξι χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη πριν από δεκατέσσερις μήνες, αλλά οι συνομιλίες σταμάτησαν μετά από δύο ημέρες με τις δύο πλευρές να  αδυνατούν να συμφωνήσουν σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών.

 

 

 

Ο νέος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί εν μέσω εντεινόμενης διεθνούς ανησυχίας για τις δραστηριότητες του Ιράν σχετικά με το εμπλουτισμένο ουράνιο και εικασιών ότι οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ είναι πολύ πιθανόν να ετοιμάζονται για στρατιωτική δράση.

 

 Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και ορισμένες αραβικές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αλλά η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο αποκλειστικά σε ειρηνικούς σκοπούς παραγωγής ενέργειας και την έρευνα.

 

Η Κλίντον δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη κατάσταση στη Συρία, λέγοντας ότι θα ζητήσει από την Τουρκία  «επιπλέον μέτρα για να αυξηθεί η πίεση επί του καθεστώτος, της Συρίας, επίσης την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά τις προσπάθειες του (καθεστώτος ) να εμποδίσει την πρόσβαση της και την εφαρμογή των σχεδίων για μια συνολική, δημοκρατική και ομαλή μετάβαση που θα ανταποκρίνονταν στις φιλοδοξίες του συριακού λαού. »

 

Επανέλαβε επίσης την αμερικανική θέση όσον αφορά τον Άσαντ, η οποία εξακολουθεί να παραμένει αμετάβλητη, δηλαδή ότι  «πρέπει να φύγει».

 

Ας θυμηθούμε ότι η ίδια ακριβώς  «διακριτική διπλωματική  ορολογία», είχε χρησιποποιηθεί και στην  περίπτωση του Καντάφι !!!!!!!

 

 

 

…………

 

 

 

(*) Τσίπα λεγόταν ένα είδος κεφαλομάντηλου από πολύ λεπτό ύφασμα (σαν την καθαυτού τσίπα, την μπόλια, από αυτή που γίνονται οι σεφταλιές -άλλωστε κι η μπόλια επίσης σημαίνει κεφαλομάντηλο).

 

Στα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες το 'χαν σε ντροπή να βγουν στο δρόμο με ακάλυπτη την κεφαλή. Η ξετσίπωτη δεν μπορούσε παρά να είναι αδιάντροπη, όπως και η ξεβράκωτη.

 

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η Κλίντον απέφυγε προκλητικά να φορέσει, στα μαλλιά της μαντήλι, κάτι που επιβάλλεται για εθιμοτυπικούς λόγους στις αραβικές χώρες, σε όλες τις γυναίκες χωρίς εξαίρεση, όταν δεν είναι μουσουλμάνες ή γενικά ακόμη και μουσουλμάνες απλώς  δεν  φορούν τσαντόρ.

 

Αρκέστηκε σε μια “σεμνή κοτσίδα”. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Εξ άλλου τα κατά τα άλλα συντηρητικά αραβικά κράτη έχουν προ πολλού βάλει «νερό στο κρασί τους» (όχι όμως στο πετρέλαιό τους) για τους υψηλού φήμης συμμάχους τους, όχι όμως και για τους κοινούς θνητούς !!!

 

 

 

στη φωτογραφία :
Από αριστερά προς δεξιά: ο Υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Yussef bin Alawi bin Abdullah, ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Sheikh Sabah Khaled al-Hamad Al-Sabah, η  Κλίντον και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Saud Al-Faisal, στη Γραμματεία του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου στις 31 Μαρτίου 2012, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

 

Add comment


Security code
Refresh