NEWSTRAP.GR

"Εφαγε απουσία" στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσουypour
 
Κι ενώ όλοι περίμεναν να ακούσουν "παρόν" από το νομοσχέδιο του νέου Λυκείου και του νέου εξεταστικού συστήματος, η απουσία σημειώθηκε, και μάλιστα, ως αδικαιολόγητη.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε ποτέ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μήπως επειδή αρκετοί το θεωρούσαν, ως ώριμο νομοθέτημα, οι τεχνικοί λόγοι, θα επιλυθούν έπειτα από τις εκλογές-και αν!

Συνδικαλιστές του εκπαιδευτικού χώρου αλλά και πολιτικοί δηλώνουν ότι τα δυο μεγάλα-προς το παρόν- κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, φοβήθηκαν αντιδράσεις ενόψει των εκλογών και πιθανά «μέτωπα» τα οποία δεν ήθελαν να ανοίξουν σε προεκλογική περίοδο. Περίεργο, μιλάμε για τα ίδια κόμματα; Σκέφτονται-κατ ευφημισμόν το σκέφτονται- αυτά τα κόμματα και βάζουν πάνω από όλα τις εκλογές;!

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) όπου και συζήτησε το περιεχόμενο του νέου νόμου με τους καθηγητές.

Ο κ. Μπαμπινιώτης τους ενημέρωσε για τις αλλαγές στο νέο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, ενώ υπενθύμισε ότι εργάζεται πάνω σε αυτά τα θέματα για πολύ καιρό. Σε δηλώσεις του, επισήμανε ότι αντήλλαξε απόψεις με τους καθηγητές και είχε μία συζήτηση μαζί τους που βοήθησε πολύ και τις δυο πλευρές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα συνεχισθεί αυτή η συνεργασία για να αντιμετωπισθούν τα θέματα για τα οποία απαιτείται συμφωνία.

«Πιστεύω ότι η ενημέρωση που είχα σήμερα θα με βοηθήσει να πάρω τις σωστές αποφάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Παιδείας.

Για το θέμα της αξιολόγησης ο κ. Μπαμπινιώτης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει, όμως είναι υπό συζήτηση το πώς θα αξιολογείται ο εκπαιδευτικός και το εκπαιδευτικό έργο και με ποιες μορφές. Επίσης συζητήθηκαν και θέματα όπως τα προγράμματα, η δομή και η λειτουργία του λυκείου.

Ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση πως προωθείται στο Υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο και το εξεταστικό όταν έχει εκφραστεί η άποψη από την πλευρά της Ν.Δ. να μην κατατεθούν νέα νομοσχέδια απάντησε ότι «αυτό είναι ένα ώριμο νομοθέτημα. Να θυμίσω ότι έχει ξεκινήσει δύο χρόνια πριν με τον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Συνεχίστηκε και με τη σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων και ενός τρίτου κόμματος. Νομίζω ότι είναι πολύ ώριμο για να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, νομίζω ότι έχει τη στήριξη, θα έχει τη στήριξη από τα μεγάλα κόμματα».

Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ και συνδικαλιστης της ΔΑΚΕ, Ν. Παπαχρήστος, δε φαίνεται να χάρηκε ιδιαίτερα από την κατάσταση. Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο κατατεθεί και απείλησε με κινητοποιήσεις. Παραδέχθηκε ότι το κλίμα της πρώτης συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας ήταν καλό αλλά ζήτησε περισσότερο διάλογο, κάτι που όμως έχει γίνει ήδη στο παρελθόν, δεδομένου ότι προηγήθηκε πλήρης αποτύπωση όλων των σχετικών προτάσεων στην διάρκεια του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. «Επιμείναμε στην άποψή μας» είπε ο κ. Παπαχρήστος, «να μη προχωρήσει το νομοθέτημα του νέου λυκείου και του τεχνολογικού λυκείου».

Έτσι, σε ανακοίνωση που το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εξέδωσε λίγο μετά το τέλος της συζήτησης με τον κ. Μπαμπινιώτη, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Ζητήσαμε να μην προχωρήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα που θα υπονομεύσουν το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης για πολλά χρόνια».

«Ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιμένουν σε μία fast track διαδικασία για την εισαγωγή στη Βουλή και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκπαιδευτικές αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο οποίο ο κλάδος μας θα αντιδράσει άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Αλήθεια, εφόσον όλα τα νομοσχέδια, ως δια μαγείας, θα περάσουν την επομένη των εκλογών, μήπως να ανακοινώνονταν από τώρα οι μεθεπόμενες εκλογές;

Add comment


Security code
Refresh