NEWSTRAP.GR

Κοίτα πώς πάμε για εκλογές

E-mail Εκτύπωση PDF

1FRENOKOMEIO

Tου Κώστα Παππά

Πρίν από πολλά χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει "Είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο". Πόσο αληθινή αντηχεί η φράση αυτή στα αυτιά όλων σήμερα. ΄Χθες παρακολουθήσαμε την απέραντη μοναξιά μιας κατασκευασμένης Δημοκρατίας που χρειάζεται φρουρούς και ροπαλοφόρους για να γλιτώσει από τους πολίτες , στο όνομα των οποίων υπάρχει. Η εικόνα της παρέλασης θα συνοδεύει για πολλά χρόνια μια έποχη την οποία κανείς δεν θα θέλει να θυμάται μετά από χρόνια.

Την ίδια στιγμή και ενώ όλη η χώρα ζει κάτω από κατοχικές συνθήκες και οι πολίτες της μοιάζουν με καμικάζι που προσπαθούν να κάνουν το ακατόρθωτο μέσα σε μια καταθλιπτική καθημερινότητα , την ίδια εκείνη στιγμή το κύριο θέμα συζήτησης στα ισχυρά και κατευθυνόμενα ΜΜΕ  είναι ο χρόνος των εκλογών. Αλλά ακόμα και γι αυτό που οποιαδήποτε δυτική χώρα θα δαπανούσε μια -δύο μέρες για να βρει μια ημερομηνία κοινά αποδεκτή από όλους στην Έλλάδα ακόμα προσπαθούμε να βρούμε μια ημερομηνία που θα ευνοεί είτε τον Σαμαρά , είτε τον Βενιζέλο.

Μάλιστα στα δημοσιογραφικά γραφεία υπάρχει και ολόκληρη σεναριολογία για την πιθανή ημερομηνία των εκλογών. Σαν  πρώτη πιθανή  περίπτωση ακούγεται η 29η Απριλίου. Γιατί ; γιατί είναι μια ημερομηνία που ευνοεέι τη Νεα Δημοκρατία που θέλει αν εξαρτιόταν μόνο από αυτή να κάνει τις εκλογές χθες, για να καρπωθεί τη δημοσκοπική πρωτιά. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με οποιάδηποτε δικαιολογία για να καλύψει τήν απόσταση που το χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που  τα στελέχη του πιστυεύουν ότι  είναι πιθανό, αν η εκλογική διαδικασία πάει πιο πίσω. Για το λόγο αυτό προτείνουν την 6η ή 13η Μαϊου.

Την ημερομηνία αυτή δε φαίνεται να αποδέχονται όμως άλλοι παράγοντες του πολιτικού σκηνικού που φοβούνται την πρωτομαγιά και πιθανές  διαμαρτυρίες και επεισόδια  που θα κάνουν δύσκολη ακόμα και την ίδια την εκλογική διαδικασία και ίσως επιφέρουν τη χαριστική βολή , λίγο πριν από την κάλπη στα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν ετοιμάσει πολύ καλά το συνοικέσιο μεταξύ τους για την επόμενη μέρα.  

Μέσα λοιπόν σε αυτή την πολιτική σεναριολογία , ανάλογη του μεγέθους του πολιτικού προσωπικού της χώρας , πορευόμαστε στις εκλογές , χάνοντας για άλλη μια φορά πολύτιμο χρόνο για να συζητηθεί το πραγματικό διακύβευμα  των εκλογών αυτών, που θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και την πολιτική ομαλότητα στην Ελλάδα κατ' αρχήν για τους επόμενους καυτούς  πολιτικά θερινούς μήνες.

Φρενοκομείο λοιπόν, και λίγα έλεγε ίσως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Add comment


Security code
Refresh