NEWSTRAP.GR

Με ένα συγνώμη και 200 εκατομμύρια ξέμπλεξε η SIEMENS αλλά κάηκε το φιλότιμό μας

E-mail Εκτύπωση PDF

1SorryΓράφει η Νάνσυ Καλαφάτη

 

Τα πάντα αποτιμώνται και εξαγοράζονται είναι -όπως φάνηκε-το πιστεύω του Γερμανικού Βιομηχανικού κολοσσού και αυτό το ασπάστηκε και η ελληνική κυβέρνηση, παρά το σκάνδαλο για τεράστιες μίζες που ταλάνισε τη χώρα!

 

Το...συγνώμη της Γερμανικής Εταιρείας, η οποία πάνω για έναν αιώνα “μονοπωλεί” την υψηλή τεχνολογία στη χώρα μας “έφτασε” στην Ελληνική Βουλή...

Με αντίτιμο περί τα 200 εκατομμύρια Ευρώ- ελάχιστα μπροστά σε αυτά που η ίδια η εταιρεία κατέβαλε σε χώρα της Αφρικής- ο Γερμανικός κολοσσός “έδεσε χειροπόδαρα” τις επόμενες κυβερνήσεις που θα ήγειραν-πιθανόν- απαιτήσεις στο μέλλον.

 

Ο συμβιβασμός ανάμεσα στη Γερμανική Siemens και το Ελληνικό Κράτος περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- του κ. Παπακωνσταντίνου- για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Στο άρθρο 324, προβλέπονται η επίλυση διαφορών και εκκρεμοτήτων, που σχετίζονται με κάθε είδους υποθέσεις, αξιώσεις ή ισχυρισμούς που συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Γερμανικής εταιρείας.

 

Νερό κι αλάτι δηλαδή... Ας δώσουμε τα χέρια κι ας “βιάστηκε” η κοινή γνώμη με τον οχετό των σκανδάλων που σχετίστηκαν με την Εταιρεία...

Ας διέφυγαν- με κινηματογραφικό και περιπετειώδη τρόπο- οι αποδέκτες των μιζών....

Ας καταδίκασαν προέδρους και Συμβούλους της Εταιρείας , τα ίδια τα Γερμανικά Δικαστήρια.... Εμείς ΔΕ βαριέσαι!

Γιατί βλέπεται εντός Γερμανίας, ο Νόμος είναι Νόμος και μάλιστα σκληρός για τους μιζαδόρους παράγοντες και πολίτες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου πολλοί Νόμοι με “κουμπότρυπες”!

 

Στις ρυθμίσεις, συμπεριλαμβάνονται και όλες οι υποθέσεις οποίες που διερευνήθηκαν από τις Αρχές, στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ή ακόμα και την Debevoise & Plimpton LLP.

 

Επίσης η ρύθμιση αφορά και στις υποθέσεις εκείνες που καλύφθηκαν από τις ρυθμίσεις της Siemens το έτος 2008 με τις γερμανικές Αρχές, καθώς και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) στις ΗΠΑ.

 Το Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού είχε εγκριθεί στις 8 Μαρτίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, και τώρα κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή. Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Α) Σε σχέση με τη Siemens

- Παροχή προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων της Siemens που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων μετά από διαδικασία επαλήθευσης των απαιτήσεων αυτών.

- Παροχή προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του ελληνικού Δημοσίου.

- Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Siemens Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.

- Επενδυτική υποστήριξη

- Η Siemens δηλώνει ότι γνωρίζει και εμπιστεύεται την δυναμική και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ελλάδας και πιστεύει ειλικρινά, ότι, παρά τις σημερινές δυσκολίες της, η Ελλάδα θα επιστρέψει και πάλι σύντομα σε μια σταθερή ισχυρή οικονομική κατάσταση.

Στην προσπάθεια αυτή, η Siemens επιθυμεί να είναι βασικός και ουσιαστικός υποστηρικτής.

 Με δεδομένο αυτό, ενθαρρύνει θερμά μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας, επενδύοντας στην χώρα, όπως η ίδια έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η Siemens εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

 Τα δύο μέρη συμφωνούν να συστήσουν κοινή Επιτροπή για να διερευνήσουν πραγματικούς και ουσιαστικούς τομείς στους οποίους μπορεί να επενδύσει η Siemens στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που ενισχύουν την απασχόληση.

- Συμμόρφωση και συνεργασία με τις Αρχές

H Siemens θα εφαρμόσει στην Ελλάδα πρόγραμμα συμμόρφωσης κατά της διαφθοράς και των μη νόμιμων επιχειρηματικών πρακτικών διάρκειας τριών (3) ετών, με βάση το πρότυπο του ιδίου προγράμματος που εφάρμοσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του παραπάνω προγράμματος η Siemens στην Ελλάδα θα επιτηρείται από Επίτροπο Εταιρικής Συμμόρφωσης που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.

 Η Siemens θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, όποτε της ζητηθεί αλλά και ανεξάρτητα, προς τις δικαστικές αρχές σε σχέση με την συνεχιζόμενη ποινική διαδικασία κατά φυσικών προσώπων. 

- Όλες οι αμοιβές και δαπάνες της δικηγορικής εταιρείας, συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και την οριστικοποίηση της συμφωνίας βαρύνουν εξ ολοκλήρου την Siemens.

 Β) Σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο

 - Το ελληνικό Δημόσιο (στενός δημόσιος τομέας και το Δημόσιο ως μοναδικός μέτοχος εταιρειών) αναγνωρίζει την συνεργασία της Siemens υπό την νέα διοίκησή της στην διερεύνηση των υποθέσεων που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το έτος 2007.

- Το Ελληνικό Δημόσιο δηλώνει ότι η Siemens σήμερα αποτελεί αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση, υπό την έννοια του άρθρου 45 της Οδηγίας 2004/18 ΕΚ, ώστε να αίρονται εμπόδια συμμετοχής της εταιρείας σε δημόσιους διαγωνισμούς.

 - To Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από τις αστικές και διοικητικές αξιώσεις και πρόστιμα κατά της Siemens, σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμών ή υποσχέσεων, πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το έτος 2007. 

Η συμφωνία διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και οποιαδήποτε διαφορά θα επιλύεται από Τριμελή Διαιτησία, με βάση τους διαιτητικούς κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στη Γενεύη. Τα μέρη αποδέχονται ότι η συμφωνία συμβιβασμού δεν επηρεάζει άλλες εκκρεμείς διαφορές, που υπάρχουν ή θα προκύψουν, εμπορικής, αστικής ή ποινικής φύσης οι οποίες δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της συμφωνίας αυτής. Επίσης, αποδέχονται ότι η συμφωνία συμβιβασμού δεν έχει ούτε μπορεί να ερμηνευτεί ότι έχει οποιαδήποτε επιρροή με οποιονδήποτε τρόπο σε ζητήματα ποινικής φύσης κατά προσώπων. Τα δύο μέρη συμφωνούν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση και άλλων ενδεχομένων διαφορών τους που δεν καλύπτονται από την συμφωνία, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

 Τέλος, η Siemens ζήτησε να περιληφθεί στο προοίμιο της συμφωνίας συμβιβασμού κείμενο ... “δημόσιας συγνώμης προς τον ελληνικό λαό, τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική κυβέρνηση”.

 

 Η δημοσιογράφος απορεί:

 

-Υπέκρυπτε επιχειρηματική “κατασκοπία” η όλη υπόθεση και η συμπεριφορά των μεγαλο-στελεχών της Γερμανικής Εταιρείας στη χώρα μας;

 

-Τι ακριβώς εννοούν με το “αποδέχονται ότι η συμφωνία συμβιβασμού δεν επηρεάζει άλλες εκκρεμείς διαφορές, που υπάρχουν ή θα προκύψουν, εμπορικής, αστικής ή ποινικής φύσης οι οποίες δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της συμφωνίας αυτής;”

-Μήπως πρόκειται να συμβούν και στο μέλλον παρόμοια;

 

-Εφόσον εκκρεμεί παραγγελία μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας SEMENS, για τις νέες γραμμές στο ΜΕΤΡΟ, και εφόσον για πολλούς μήνες Υπουργοί -από το φόβο των Ιουδαίων- αρνούνταν να υπογράψουν παραλαβές ή παραγγελίες, γιατί δεν απαιτήθηκε ο δωρεάν εξοπλισμός ,επιπλέον των όσων προσφέρουν οι Γερμανοί για να ξελασπώσουν;

 

Τέλος τι μας εξασφαλίζει ότι εφόσον η εταιρεία δραστηριοποιείται σχεδόν μονοπωλιακά στη χώρα μας, ΤΙ και ΠΟΙΟΣ μας εξασφαλίζει, ότι δε θα κάνει υπερτιμολογήσεις για να καλύψει τις απώλειες -μακροχρόνια- των αποζημιώσεων που κατέβαλε;

-Μήπως επί τέλους κάποιος πρέπει να ψάξει “πορτοκαλιές που κάνουν και αλλού πορτοκάλια” και να κατεβάσουν λίγο πιο κάτω το “δείκτη εξαγωγών” της κας Μέρκελ;

 

Add comment


Security code
Refresh