NEWSTRAP.GR

Τραγικό τέλος στην τραγωδία της Τουλούζ.

E-mail Εκτύπωση PDF

 

1explosionΜε έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων που ανάγκασε τον 24χρονο Μοχάμεντ Μεράχ να πηδήξει από το παράθυρο του διαμερίσματος όπου παρέμεινε ταμπουρωμένος και να δώσει τέλος στη ζωή του -πυροβολώντας έως την τελευταία στιγμή- έληξε το θρίλερ της πολιορκίας στην Τουλούζ που διήρκεσε πάνω από 32 ώρες κρατώντας ολόκληρη τη Γαλλία με κομένη την ανάσα.

Ο κλοιός για τον 24χρονο, αλγερινής καταγωγής Γάλλο και βασικό ύποπτο για τον φόνο επτά ανθρώπων, άρχισε να σφίγγει δραματικά γύρω στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) όταν οι αστυνομικοί ξεκίνησαν την έφοδο στο διαμέρισμα που είχε οχυρωθεί.

Οι επίλεκτες δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας εισέβαλαν από πόρτες και παράθυρα, χρησιμοποιώντας και χειροβομβίδες.

Αφού ερεύνησαν το διαμέρισμα και δεν διέκριναν, ούτε με τη βοήθεια κάμερας, ίχνη του υπόπτου, προχώρησαν προς το μπάνιο με πολλή προσοχή καθώς ήταν προετοιμασμένοι για παγίδες.

Οταν προσπάθησαν να μπούν εκεί ο Μεράχ εμφανίστηκε μπροστά τους πυροβολώντας προς το μέρος τους με διάφορα όπλα.

Και συνέχισε να πυροβολεί έως και την τελευταία στιγμή, επιλέγοντας τελικά να πηδήξει από το παράθυρο του μπάνιου του δίνοντας τέλος στη ζωή του.

Οι αστυνομικοί τον βρήκαν νεκρό στο έδαφος.

«Πυροβολούσε πολύ βίαια. Τα πυρά του ήταν πυκνά, αδιάκοπα», σημείωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν που συντόνιζε την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

«Ενας από τους άνδρες που συμμετείχαν στην έφοδο, μου εκμυστηρεύθηκε ότι δεν είχε ποτέ του αντιμετωπίσει τόσο βίαια επίθεση», πρόσθεσε ο Γκεάν.

Με κομμένη την ανάσα, η Γαλλία παρακολούθησε την επιχείρηση σύλληψης (που κατέληξε στην εξόντωσή του), ο οποίος σύμφωνα με προηγηθείσες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν έδινε από νωρίς την εντύπωση ότι «ήθελε να πεθάνει με τα όπλα στα χέρια».

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρxε επαφή με τον ύποπτο εικάζοντας ότι ίσως και να μην ήταν ζωντανός. «Εχουμε μία και μόνη προτεραιότητα. Να τον πιάσουμε ζωντανό ώστε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη κατά πρόσωπο. Ελπίζουμε να είναι ακόμη ζωντανός» πρόσθετε ο κ. Γκεάν.

Για να σπάσει το ηθικό του ταμπουρωμένου 24χρονου η αστυνομία πραγματοποίησε το βράδυ ισχυρές εκρήξεις: «Θέλουμε να τον εκφοβίσουμε γιατί δείχνει να έχει αλλάξει γνώμη και δεν θέλει να παραδοθεί», εξηγούσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών που χαρακτήριζε «παράξενο» το γεγονός ότι ο δράστης δεν αντιδρούσε στις εκρήξεις.

ΣΑΡΚΟΖΙ: Διώξεις για επισκέπτες εξτρεμιστικών ιστότοπων

Στην πρώτη του αντίδραση μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει ποινικά μέτρα για να καταπολεμήσει «την ιδεολογική κατήχηση» των εξτρεμιστών μέσω διαδικτύου, ενώ θα ενισχύσει τις κυρώσεις εναντίον όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό για «ιδεολογικούς σκοπούς».

«Εφεξής οποιοσδήποτε μπαίνει τακτικά σε ιστότοπους που προάγουν την τρομοκρατία ή που καλούν σε βία θα διώκονται ποινικά», δήλωσε ο Σαρκοζί σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά το θάνατο του Μοχάμεντ Μέραχ.

«Οποιοσδήποτε ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρακολουθήσει ιδεολογική κατήχηση θα διώκεται ποινικά», πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

"Η Γαλλία δεν θα ανεχθεί την στρατολόγηση ή την ιδεολογική κατήχηση στο έδαφός της", υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνα για να ελεγχθεί αν οι γαλλικές φυλακές χρησιμεύουν ως χώρος διάδοσης του εξτρεμισμού.

Ο Σαρκοζί ζήτησε από τους Γάλλους να μην συγχέουν τα κίνητρα του Μέραχ με το Ισλάμ υπογραμμίζοντας ότι οι "μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας δεν έχουν καμία σχέση με τα παράλογα κίνητρα ενός τρομοκράτη".

"Οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας δεν έχουν καμία σχέση με τα παράλογα κίνητρα ενός τρομοκράτη (....). Δεν πρέπει να συγχέουμε τα δύο. Προτού βάλει στο στόχαστρό του παιδιά Εβραίων, ο δολοφόνος είχε πυροβολήσει εναντίον μουσουλμάνων".

Βραχεία κεφαλή ο Σαρκοζί

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης και άρα περιλαμβάνει και τη διαχείριση κρίσης από τη γαλλική κυβέρνηση, δείχνει τον Νικολά Σαρκοζί να προηγείται του Ολάντ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα. ο Σαρκοζί προηγείται με 30 % έναντι του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του ο οποίος εξακολουθεί να είναι το φαβορί για τον δεύτερο γύρο με διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων.

 

    ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣΤΙΣΑΝ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρά τις αρχικές φήμες που ήθελαν τον δράστη να ανήκει στην ακροδεξιά, οι Γάλλοι πληροφορήθηκαν χθες πως ο βασικός ύποπτος για τις δολοφονίες τριών στρατιωτικών (δύο μουσουλμάνων και ενός χριστιανού), του ραβίνου και των τριών παιδιών στο εβραϊκό σχολείο ήταν Γάλλος με καταγωγή από το Μαγκρέμ. Δήλωνε «τζιχαντιστής» και «μέλος της Αλ Κάιντα» ενώ φέρεται να υποστήριζε πως στόχος του ήταν να εκδικηθεί για τους θανάτους των παιδιών στην Παλαιστίνη και τη συμμετοχή του γαλλικού στρατού στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    Οι αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν χάρη στην «ταυτότητα» του υπολογιστή της μητέρας του τον οποίο χρησιμοποίησε για να παγιδεύσει το πρώτο του θύμα (έναν στρατιωτικό που είχε βάλει αγγελία για να πουλήσει το μηχανάκι του), αλλά και στη μαρτυρία ενός αντιπροσώπου της εταιρείας Yamaha από τον οποίον ο Μέραχ είχε ζητήσει πληροφορίες για την απενεργοποίηση της αντικλεπτικής συσκευής εντοπισμού (GPS) της μηχανής του λέγοντας πως την είχε αποσυναρμολογήσει για να την ξαναβάψει.

    Η αστυνομία φέρεται να έχει βρει το περιβόητο σκούτερ που χρησιμοποιήθηκε στις εκτελέσεις, καθώς και την κάμερα με την οποία ο δράστης κινηματογραφούσε το μακελειό.

    Τον περικύκλωσαν

    Ετσι, κατά τις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης, η ειδική μονάδα της αστυνομίας περικύκλωσε την πενταώροφη πολυκατοικία στην οποία διέμενε ο νεαρός άνδρας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον αιφνιδιάσει αφού, μόλις χτύπησαν την πόρτα του, ο Μέραχ απάντησε πυροβολώντας και τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.

    Οι εξελίξεις στην ήσυχη γειτονιά της Τουλούζης υποχρέωσαν τον Σαρκοζί να δώσει ένα ολιγόλεπτο «παρών» στο σημείο -όπου ο υπ. Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν συντόνιζε την επιχείρηση-, πριν πάει στην κηδεία των τριών στρατιωτικών που έγινε χθες στο Μονταμπάν, ενώπιον έξι εκ των δέκα υποψηφίων των προεδρικών εκλογών.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ύποπτος σχεδίαζε να εκτελέσει τις επόμενες ημέρες και δύο αστυνομικούς ενώ, όπως υποστήριξαν οι αξιωματικοί που είχαν ανοίξει διάλογο μαζί του, φέρεται να καυχήθηκε ότι κατάφερε «να γονατίσει τη Γαλλία»... Τέλος, ισχυρίστηκε ότι «αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα», όμως «αποδέχθηκε να αναλάβει μια γενική αποστολή για επίθεση στο γαλλικό έδαφος».

    Το προφίλ του μακελάρη

    Ελεγε ότι είναι «μουτζαχεντίν» και ότι ανήκε στην Αλ Κάιντα... Οσοι γνώριζαν όμως τον 24χρονο Μοχάμετ Μεράχ έπεσαν από τα σύννεφα.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο βασικός ύποπτος του ανείπωτου μακελειού «ήταν πάντα ευγενικός, δεν μιλούσε ποτέ για την πολιτική ή για τη θρησκεία, λάτρευε το ποδόσφαιρο και έβγαινε τακτικά μαζί μας στα νυχτερινά μπαρ».

    Ωστόσο, οι αρχές απέκτησαν άλλη άποψη για το προφίλ του νεαρού που παράτησε νωρίς το σχολείο και δήλωνε άνεργος τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, ο Μεράχ ήταν στη λίστα των «υπόπτων για τρομοκρατία» εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ είχε «βίαιη προσωπικότητα και εμφάνιζε ψυχολογικές διαταραχές, όταν ήταν ακόμη ανήλικος».

    Οπως υποστηρίζουν, οι μυστικές υπηρεσίες είχαν συλλέξει αρκετά στοιχεία για τον βενιαμίν μιας οικογένειας πέντε παιδιών, του οποίου και ο μεγάλος αδελφός φέρεται να εμπλέκεται -τουλάχιστον σε υποστηρικτικό ρόλο- στην υπόθεση, ενώ τονίζουν πως «η μητέρα των παιδιών φαίνεται να μην έχει κανέναν απολύτως έλεγχο της κατάστασης».

    Αφγανιστάν - Πακιστάν

    Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μεράχ είχε επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια μία φορά το Πακιστάν και άλλη μία το Αφγανιστάν, όπου και «εκπαιδεύτηκε» με αποτέλεσμα τη ριζοσπαστικοποίησή του. Επιπλέον, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια σύλληψή του στο Κανταχάρ, από όπου διέφυγε για να επιστρέψει στη Γαλλία. Αργότερα, φέρεται να συνελήφθη και στη Τουλούζη, επειδή οδηγούσε χωρίς δίπλωμα. Αυτό που ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί, σύμφωνα πάντα με τις αρχές, είναι τα αίτια που κρύβονται πίσω από δύο προσπάθειες του Μεράχ (το 2008 και το 2010) να καταταγεί στον γαλλικό

Add comment


Security code
Refresh