NEWSTRAP.GR

Γκέιρ Χάαρντε: Στο εδώλιο ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Επιμέλεια: Μαρία Χάλαρηgeei

Για αμέλεια και παραλήψεις που οδήγησαν την Ισλανδία σε οικονομική κατάρρευση το 2008, κατηγορείται ο Γκέιρ Χάαρντε –Αμήν και πότε και στην δική μας γούνα!
Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν την αμέλεια του όταν κατέρρεαν οι τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir.
Ο ίδιος απέρριψε τις εισηγήσεις αυτές ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου. Χαρακτηριστική είναι η φράση του «Ανάμεσα στην δημοκρατία των αγορών και την δημοκρατία των πολιτών, προτιμώ την δημοκρατία των πολιτών».
Ο Χάαρντε θεωρεί, μάλιστα, την πτώχευση της Ισλανδίας επίπλαστη γιατί απλά δεν θέλησε να υπακούσει στις επιταγές του ΔΝΤ.
Η απόδοση ευθυνών σε πολιτικό για την οικονομική κατάσταση που επέφερε η εξουσία του, σημειώνεται πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας. Κάτι που εκείνος θεωρεί «πολιτική δίωξη».
Εντύπωση  έχει προκαλέσει πως τον δρόμο των δικαστηρίων δεν ακολούθησαν εξίσου οι τρεις ιθύνοντες υπουργοί εκείνης της περιόδου. Αυτό ήταν απόφαση του Κοινοβουλίου το 2010.
Ωστόσο, στην δίκη θα καταθέσουν 50 μάρτυρες  μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη τριών τραπεζών και την Κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Γκέιρ Χάαρντε παραιτήθηκε τον Γενάρη του 2009, μετά την πτώχευση των τραπεζών στη χώρα. Το κράτος, τότε, έπεσε στην δύνη του υπέρογκου χρέους.
Όσο για τους Ισλανδούς; Άλλοι τον θεωρούν «αποδιοπομπαίο τράγο» και άλλοι στο όνομα της δικαιοσύνης θέλουν να τιμωρηθεί μετά την χρεοκοπία.
Ο πρώην Ισλανδός πρωθυπουργός κάθισε στο εδώλιο στις 5 Μαρτίου και η δίκη του αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό.
Φύλαγε τα ρούχα σου Ελλάδα, για να έχεις τα μισά. Και θυμήσου: Τυφλός δεν είναι όποιος δεν βλέπει την μπόρα που έρχεται, αλλά αυτός που δεν προβλέπει.

Add comment


Security code
Refresh